Αισιόδοξα στοιχεία για τη φιλαναγνωσία των νέων στην Ισπανία

Αισιόδοξα στοιχεία για τη φιλαναγνωσία των νέων στην Ισπανία

Αισιόδοξα στοιχεία για τη φιλαναγνωσία της νεολαίας στην Ισπανία περιλαμβάνει το νέο «Βαρόμετρο Αναγνωστικών Συνηθειών», που έδωσε στη δημοσιότητα η Ομοσπονδία Εκδοτικών Ενώσεων της Ισπανίας (FGEE).

Ειδικότερα, στις ηλικίες 15-18 ετών καταγράφεται αύξηση των συχνών αναγνωστών (που ορίζονται ως αυτοί που διαβάζουν βιβλία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα) της τάξεως του 11,8% σε βάθος δεκαετίας. Η αύξηση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τον μέσο όρο για το σύνολο του πληθυσμού, όπου διαμορφώνεται στο +5,7%, και πλέον το 52% των Ισπανών ανήκουν σε αυτή την κατηγορία των συχνών αναγνωστών. Παρότι υπάρχει ακόμα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό Ισπανών που δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν βιβλία ποτέ ή σχεδόν ποτέ (35,2%), το ποσοστό αυτό βαίνει μειούμενο.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά, ο Daniel Fernández, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, επισήμανε πως η Ισπανία αρχίζει σιγά-σιγά να προσεγγίζει τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους όσον αφορά τα ποσοστά φιλαναγνωσίας. «Υπάρχουν ηλικιακές ομάδες και γεωγραφικές περιοχές όπου τα στοιχεία είναι πλήρως συγκρίσιμα με τις κοντινές μας χώρες. Ωστόσο, παραμένει ένα τρίτο του πληθυσμού μας, το οποίο δεν έχει το διάβασμα μεταξύ των δραστηριοτήτων του. Είναι δουλειά όλων μας να προσπαθήσουμε ώστε να μειωθούν αυτοί οι αριθμοί, βελτιώνοντας παράλληλα τα ποσοστά των συχνών αναγνωστών, για να φτάσουν πολύ πάνω από το 50%».