Αυτήν την εβδομάδα μας ρώτησαν… Δυσκολεύομαι να ρίξω τη χοληστερίνη μου αν και σε γενικές γραμμές, διατρέφομαι σωστά. Τι μπορεί να φταίει;

Αυτήν την εβδομάδα μας ρώτησαν… Δυσκολεύομαι να ρίξω τη χοληστερίνη μου αν και σε γενικές γραμμές, διατρέφομαι σωστά. Τι μπορεί να φταίει;

Υπάρχουν τροφές… υπεράνω υποψίας που αυξάνουν την κακή χοληστερόλη.  Για παράδειγμα η γαλοπούλα η οποία αν και θεωρείται άπαχη, η περιεκτικότητα της σε χοληστερόλη ποικίλει. Αφαιρώντας πάντως το δέρμα της, η χοληστερόλη μειώνεται κατά 10%. «Ύποπτος» και ο πουρές: αν και ο απλός  περιέχει λίγη χοληστερίνη, το βούτυρο και το πλήρες γάλα που ενίοτε χρησιμοποιούμε μάς φιλοδωρούν με χοληστερόλη.

Καρύδα, λάδι καρύδας, βούτυρο από κακάο, αν και δεν περιέχουν χοληστερόλη, είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, που η μεγάλη ποσότητα τους αυξάνει τη χοληστερόλη. Και βέβαια, γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρη σε λιπαρά, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ασβέστιο, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μέταλλα αλλά αν τα καταναλώνετε καθημερινά, τότε παίρνετε και μεγάλη δόση  κορεσμένων λιπαρών. Αν προτιμάτε λιπαρά τυριά, καταναλώστε μικρότερες ποσότητες.

Σε κάθε περίπτωση, οι πάγιοι σύμμαχοί σας στη μάχη ενάντια στην κακή χοληστερόλη είναι πλιγούρι βρώμης, πίτουρο βρώμης, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, ψάρια και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ( σκουμπρί,  πέστροφα λίμνης, ρέγγα, σαρδέλες, τόνο, σολομό), ξηροί καρποί, ελαιόλαδο και σκόρδο.

Πηγή