Τί σημαίνει αίμα στα ούρα;

Τί σημαίνει αίμα στα ούρα;

Το αίμα στα ούρα προειδοποιεί για σειρά ασθενειών και απαιτεί εγρήγορση για τη διερεύνηση του λόγου στον οποίο οφείλεται.  Η αιματουρία, καταδεικνύει την ύπαρξη μεγάλου αριθμού ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα και μπορεί να προειδοποιεί για σοβαρές καταστάσεις.

Αν ο ίδιος ο ασθενής εντοπίσει το αίμα, τότε κάνουμε λόγο για μακροσκοπική αιματουρία. Αν, αντίθετα, τα ευρήματα προκύψουν στο πλαίσιο μίας γενικής εξέτασης ούρων, τότε κάνουμε λόγο για μικροσκοπική αιματουρία. Η θεραπευτική αντιμετώπιση εξαρτάται από την αιτία που προκάλεσε την εμφάνιση του αίματος στα ούρα.

Να τί μπορεί να προκαλέσει αιματουρία:

Νεοπλασία.  Το αίμα στα ούρα μπορεί να προειδοποιεί για  καρκίνο της ουροδόχου κύστης, του νεφρού ή του προστάτη. Επειδή οι συγκεκριμένοι καρκίνοι μπορεί να μην εμφανίσουν άλλα συμπτώματα, ο γιατρός πρέπει να διερευνά άμεσα τον λόγο για τον οποίο εμφανίστηκε αίμα στα ούρα.

Διόγκωση του προστάτη. Μπορεί να προκληθεί από φλεγμονή που προκάλεσαν στον προστάτη, λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις ή τραυματισμοί. Συνήθως, ο ασθενής δυσκολεύεται να ουρήσει ή πονά κατά την ούρηση. Πόνος Μπορεί στη βουβωνική περιοχή ή  το κάτω μέρος της κοιλιάς, μπορεί να εμφανισθούν και κατά την αφόδευση ή την εκσπερμάτιση.

Ουρολοίμωξη. Λοίμωξη στην ουροδόχο κύστη, η οποία συνήθως προκαλεί και συχνουρία ενώ ο ασθενής αισθάνεται ένα «κάψιμο» κατά την ούρηση. Αν η ουρολοίμωξη είναι σοβαρή, εκδηλώνεται και πόνος στην κοιλιά ή στη βουβωνική χώρα.  

Πυελονεφρίτιδα. Όταν η ουρολοίμωξη μέσω της ουροφόρου οδού επεκταθεί προς τα νεφρά, εκδηλώνεται πυελονεφρίτιδα. Ο ασθενής ανεβάζει πυρετό και πονά  στην περιοχή των νεφρών. Αν είναι χρόνια προκαλεί ατροφία των νεφρών ενώ η νεφρική ανεπάρκεια, σε αυτήν την περίπτωση, είναι μη αναστρέψιμη.

Πέτρες στα νεφρά. Δημιουργούνται από τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου στον οργανισμό. Αν είναι μεγάλες, προκαλούν έντονο πόνο στην πλάτη, στην περιοχή των γοφών και στα πλευρά. Εκτός από αίμα,  μπορεί να εμφανισθούν και τμήματα από τις πέτρες. Αν είναι μικρότερες,  αποβάλλονται αυτομάτως με την ούρηση.

Σπειραματονεφρίτιδα. Οφείλεται στη φλεγμονή που θα εκδηλωθεί στα μικροσκοπικά φίλτρα των νεφρών, εξαιτίας της οποίας τα νεφρά αποβάλουν με δυσκολία τα απόβλητα του μεταβολισμού. Τα ούρα, μπορεί να είναι καφέ ή αφρώδη και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά. Ταυτόχρονα μπορεί να υπάρξουν οιδήματα σε πρόσωπο, πόδια και κοιλιά.

Πολυκυστική νόσος των νεφρών. Κύστες γεμάτες υγρό δημιουργούνται στα νεφρά. Μέχρι τα 40, αυτή η κληρονομική νόσος μπορεί να είναι ασυμπτωματική: είναι πιθανές οι συχνές ουρολοιμώξεις, ο πόνος σε πλευρά και πλάτη αλλά και η διόγκωση της κοιλιάς.  Αν οι κύστες προκαλέσουν βλάβη στα νεφρά, τότε εμφανίζεται αίμα στα ούρα.

Κληρονομικές ασθένειες. Αίμα στα ούρα εμφανίζεται και σε δρεπανοκυτταρική αναιμία, αιμορροφιλία ή το σύνδρομο Alport (επηρεάζει μάτια, αυτιά και  νεφρά).

Σκληρή προπόνηση των δρομέων. Μπορεί το αίμα στα ούρα να εμφανιστεί κατά την αερόβια άσκηση, αν καταστραφεί μεγάλος αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η αφυδάτωση ή οι μικρο-τραυματισμοί  της ουροδόχου κύστης.

Τραύμα. Συνήθως στο κάτω μέρος της πλάτης, σε αυτοκινητιστικό ή σε καταπλάκωση από βαρύ αντικείμενο. Συνήθως η αιματουρία που προκαλείται από τραυματισμούς υποχωρεί με την ξεκούραση, ωστόσο αν ο τραυματισμός είναι σοβαρός, ίσως απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση.

Φάρμακα. Ασπιρίνη ή αντιπηκτικά όπως η ηπαρίνη αλλά και ανοσοκατασταλτικά.

 

Πηγή: sgouvalis.gr

Post Tags