Τζον Γκρίσαμ: Απειλή για τους συγγραφείς η τεχνητή νοημοσύνη

Τζον Γκρίσαμ: Απειλή για τους συγγραφείς η τεχνητή νοημοσύνη

Ως απειλή για τους συγγραφείς, η οποία αυτή τη στιγμή «δεν μπορεί να αποτιμηθεί, να εξηγηθεί ή να προβλεφθεί πραγματικά» χαρακτήρισε την τεχνητή νοημοσύνη ο πολυγραφότατος συγγραφέας Τζον Γκρίσαμ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους, μαζί με άλλους ομοτέχνους του, αποφάσισε να στραφεί νομικά κατά της εταιρείας OpenAI, δημιουργού της πλατφόρμας ChatGPT, για την άνευ αδείας χρήση έργων του για την «εκπαίδευση» της πλατφόρμας.

«Επί τριάντα χρόνια μού κάνουν μηνύσεις και αγωγές οι άλλοι –για συκοφαντία, δυσφήμηση, πνευματικά δικαιώματα και οτιδήποτε άλλο–, οπότε τώρα είναι η σειρά μου να στραφώ στη δικαιοσύνη», ανέφερε ο συγγραφέας μιλώντας σε εκπομπή του BBC.

Ο Γκρίσαμ αναφέρθηκε και στο νέο του βιβλίο, The Exchange, που αποτελεί την πολυαναμενόμενη συνέχεια του μυθιστορήματος The Firm (Η Εταιρεία), ενός θρίλερ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία και έγινε ευρύτερα γνωστό από την κινηματογραφική του μεταφορά, με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ. Γιατί όμως χρειάστηκαν πάνω από τριάντα χρόνια για να γράψει τη συνέχεια; «Δεν μπορώ έτσι απλά να κάτσω και να πιέσω μια ιστορία να γεννηθεί», εξήγησε ο συγγραφέας, συνεχίζοντας: «Πρέπει να έχω έμπνευση για να γράψω το μυθιστόρημα αυτό. Στο μεταξύ, υπάρχουν και τόσα άλλα βιβλία να γράψω. Συνέχιζα να σκέφτομαι τον Μιτς (σ.σ. τον πρωταγωνιστή στο The Firm) και πόσο διασκεδαστικό θα ήταν να τον φέρω πίσω. Δεν είχα ιδέα ότι θα αργούσε τόσο πολύ».

Σημειωτέον ότι τα βιβλία του Τζον Γκρίσαμ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και Πεδίο.

Πηγή