Η Χαμάς ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει επισήμως τον παραμικρό πόρο. Το ερώτημα είναι: που βρίσκει τα χρήματα;Η Χαμάς ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει επισήμως τον παραμικρό πόρο. Το ερώτημα Η Χαμάς ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει επισήμως τον παραμικρό πόρο. Το ερώτημα είναι: που βρίσκει τα χρήματα;είναι: που βρίσκει τα χρήματα;
Όπλα, στρατιωτικός εξοπλισμός, κατασκευή τούνελ. Η Χαμάς ξοδεύει εκατομμύρια δολάρια χωρίς να έχει επισήμως τον παραμικρό πόρο. Το ερώτημα είναι: που βρίσκει τα χρήματα;
Η είδηση των τελευταίων ημερών έρχεται από την Ελβετία με τη Δικαιοσύνη να ξεκινά έρευνα για πιθανή χρηματοδότηση της Χαμάς. Ο Γενικός Εισαγγελέας Stefan Blaettler σε δημόσιες δηλώσεις του, αν και δεν ήθελε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τους χρηματοδότες της Χαμάς, περιορίστηκε να πει ότι η έρευνα ξεκίνησε αρκετές εβδομάδες πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.
Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λέει ο λαός μας και οι «καπνοί» για την χρηματοδότηση της Χαμάς είναι πολλοί και πυκνοί δεδομένου ότι η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση είναι αποκλεισμένη από το τραπεζικό σύστημα σε πολλές χώρες.
Η Αμερική ερευνά ήδη ποινικά χρηματοδότηση στη Χαμάς με τα στελέχη της πάντως να βρίσκουν τον τρόπο για να αποκτούν όλο και περισσότερα χρήματα στα ταμεία της.
Πρώην Αναλυτής της CIA αποκάλυψε ότι το να προσπαθεί να βρει κάποιος τους χρηματοδότες της Χαμάς και να τους σταματήσει είναι σαν να παίζει το παιχνίδι γάτας και ποντικού.
Τα κρυπτονομίσματα
H βασική πηγή εσόδων της Χαμάς είναι από διαδικτυακούς δωρητές που προσφέρουν στην τρομοκρατική οργάνωση κρυπτονομίσματα εκατομμυρίων δολαρίων. Υπολογίζεται ότι με αυτές τις δωρεές η Χαμάς έχει εισπράξει συνολικά 7.3 εκατομμύρια δολάρια παρακάμπτοντας με αυτό τον τρόπο εύκολα τις κυρώσεις.
Η Χαμάς έφθασε στο σημείο μάλιστα να δημοσιεύει δημόσια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook και twitter) διευθύνσεις των ψηφιακών πορτοφολιών τους και να δίνουν επί της ουσίας οδηγίες για τις δωρεές.
Ένας άνδρας στο Νιου Τζέρσεϋ κατηγορήθηκε για τα χρήματα που έδωσε στη Χαμάς καθώς δημοσίευσε στο Instragram το εξής κείμενο : «μόλις δώρισα 100 δολάρια στη Χαμάς».
Η Χαμάς ξέρει να προστατεύεται και ανακοίνωσε ότι σταματά να δέχεται… δωρεές σε bitcoin με το πρόσχημα ότι θέλει να προστατεύσει τους δωρητές της. Η κίνηση αυτή έδειξε και την προσαρμοστικότητά της στις οικονομικές συνθήκες της εποχής.
Βέβαια η Χαμάς διατήρησε λογαριασμούς και ψηφιακά πορτοφόλια με τους Ισραηλινούς όπως ανακοίνωσαν να τα εντοπίζουν και να τα παγώνουν. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εντοπίσει σχεδόν 190 λογαριασμούς που συνδέονταν με την Χαμάς. Μετά από αυτή την εξέλιξη οι εναπομείναντες δωρητές φοβήθηκαν -και μετά την επίθεση της τρομοκρατικής οργάνωσης- ότι θα εντοπιστούν και σταμάτησαν κάθε δωρεά. Η Χαμάς όμως με τα κρυπτονομίσματα κατάφερε να εξασφαλίσει εκατομμύρια δολάρια.
«Η Χαμάς υπήρξε ένας από τους πιο επιτυχημένους χρήστες κρυπτογράφησης για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας» είχε δηλώσει ο Τομ Ρόμπινσον συνιδρυτής της ερευνητικής εταιρείας Blockchain Elliptic.
Το μυστικό δίκτυο εταιρειών και ο ρόλος του Ιράν
Τον περασμένο Φεβρουάριο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Χαμάς συγκεντρώνει κεφάλαια σε άλλες χώρες του Κόλπου και λαμβάνει δωρεές από Παλαιστίνιους και πλαστές φιλανθρωπικές οργανώσεις.Έχουν ως βιτρίνα τη συγκέντρωση ποσών για τους κατοίκους της Γάζας αλλά στην πραγματικότητα τροφοδοτούν τη Χαμάς με εκατοντάδες δολάρια.
Το 2003 εντοπίστηκαν μετά από έρευνα των Αμερικάνων πέντε διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ελβετία, την Αυστρία το Λίβανο και τη Γαλλία που υποστήριζαν οικονομικά τη Χαμάς.
Για τους Αμερικάνους ο βασικός χρηματοδότης είναι το Ιράν. Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι το Ιράν δίνει 100 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε παλαιστινιακές οργανώσεις ανάμεσα στις οποίες και τη Χαμάς. Τα χρήματα δίνονται μέσω εταιριών κοχυλιών ,μετάλλων ακόμα και μέσα από ναυτιλιακές συναλλαγές.
Η Χαμάς φαίνεται να είναι το «αφεντικό» όμως σε δεκάδες εταιρείες από την Τουρκία μέχρι και την Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τους Αμερικάνους αυτές οι εταιρείες διαχειρίζονται συνολικά το ποσό των 500 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αυτές τις εταιρείες τον Μάϊο του 2022 επιβλήθηκαν κυρώσεις.
Στο χορό των φημών για το ποια κράτη χρηματοδοτούν τη Χαμάς μπήκε και το Κατάρ με αξιωματούχο της να διευκρινίζει όμως ότι « η βοήθεια του Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας συντονίζεται πλήρως με το Ισραήλ τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ».
Η Χαμάς όμως έχει και άλλες πηγές εσόδων: Λαθρεμπόριο ακόμα και απαγωγές όπου ζητά λύτρα. Ελέγχει κάθε οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή της Γάζας με το αζημίωτο φυσικά.
Ο πόλεμος στοιχίζει και η τρομοκρατική οργάνωση φαίνεται ότι έχει βρει τον τρόπο για να γεμίζει τα ταμεία της.