Ρόδος: Ποινές «μαμούθ» 96 ετών σε δύο άνδρες χωρίς αναστολή – «Έκρυβαν» 90 παράνομους μετανάστες

Ρόδος: Ποινές «μαμούθ» 96 ετών σε δύο άνδρες χωρίς αναστολή – «Έκρυβαν» 90 παράνομους μετανάστες

Το κατάλυμα φέρεται να το διαχειριζόταν ο 50χρονος αλλοδαπός από την Ουγγαρία, ενώ ως υπάλληλος φέρεται ο 24χρονος αλλοδαπός από την Παλαιστίνη.

Ποινές «μαμούθ» επιβλήθηκαν από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου στον 24χρονο Παλαιστίνιο υπάλληλο και στον 50χρονο αλλοδαπό από την Ουγγαρία, ιδιοκτήτη καταλύματος, στο οποίο πέρυσι το καλοκαίρι είχαν εντοπιστεί να διαμένουν παράνομα 90 αλλοδαποί.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου στους δύο άνδρες και επέβαλε συνολική ποινή κάθειρξης 96 ετών και 3 μηνών στον καθένα, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Όπως είναι γνωστό, ο αλλοδαπός από την Ουγγαρία και ο Παλαιστίνιος, κατηγορούνται για:

  1.  Ένταξη ως μέλη σε επιχειρησιακή δομημένη και με διαρκή εγκληματική οργάνωση τριών ή περισσοτέρων ατόμων που επιδιώκει την τέλεση περισσοτέρων κακουργηματικών πράξεων, της μεταφοράς, της παραλαβής και της εξασφάλισης καταλύματος για απόκρυψη πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος, εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή.
  2.  Εξασφάλιση καταλύματος σε πολίτες τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος για απόκρυψη κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα, εκ κερδοσκοπίας και κατά συρροή.
  3.  Παράνομη είσοδο στη χώρα.

Προχθές, το δικαστήριο τους έκρινε ένοχους, με ελαφρυντικό για όλες τις κατηγορίες και τους επέβαλε ποινή κάθειρξης 6 ετών για την εγκληματική οργάνωση, ποινή κάθειρξης 6 ετών για κάθε αλλοδαπό που εντοπίστηκε στο κατάλυμα και ποινή φυλάκισης 6 μηνών για την παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 96 ετών και 3 μηνώ, εκτιτέα βάσει νομοθεσία τα 20 έτη, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής», για τους εμπλεκόμενους όλα ξεκίνησαν μετά την αξιοποίηση πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου για τη διάθεση καταλύματος, αυτή τη φορά στη δυτική πλευρά του νησιού μας, για τη φιλοξενία αλλοδαπών που διαμένουν παράνομα στη χώρα μας.

Έτσι, στις 29 Αυγούστου 2023 το πρωί, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη «επιχείρηση» από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου και με τη συνδρομή της Ο.Π.Κ.Ε., σε τουριστικό κατάλυμα στην ευρύτερη περιοχή της Ιαλυσού, εντοπίστηκαν 90 μετανάστες να φιλοξενούνται εκεί. Οι αλλοδαποί δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα μας, καθώς είχαν εισέλθει παράνομα.

Το κατάλυμα φέρεται να το διαχειριζόταν ο 50χρονος αλλοδαπός από την Ουγγαρία, ενώ ως υπάλληλος φέρεται ο 24χρονος αλλοδαπός από την Παλαιστίνη.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν, αρχικά, τους 90 αλλοδαπούς και εν συνεχεία, εντόπισαν και συνέλαβαν τον 50χρονο Ούγγρο, ο οποίος δεν βρισκόταν στο κατάλυμα την ώρα της «εφόδου», αλλά και τον 24χρονο Παλαιστίνιο.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από την Αστυνομία, η «έφοδος», έγινε στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού και στοχευμένων δράσεων για την αποτροπή διακίνησης/διευκόλυνσης μη νόμιμων μεταναστών.

Όπως εξακριβώθηκε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα που διενεργήθηκε, ο υπεύθυνος και ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, προκειμένου να διευκολύνουν την παράνομη είσοδο μη νόμιμων αλλοδαπών στη Χώρα μας από τα ανατολικά παράλια και να τους μεταφέρουν στο ξενοδοχείο, όπου εκεί τους απέκρυπταν σε δωμάτια μέχρι να τους μεταφέρουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έναντι αμοιβής την οποία εισέπραττε ο υπεύθυνος.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου, όπου και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος τους, ενώ για τους υπόλοιπους παράτυπους αλλοδαπούς, κινήθηκε η διοικητική διαδικασία.

Πηγή