Ο Πούτιν απείλησε τις χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία ότι δεν θα διστάσει να χτυπήσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις των χωρών που την προμηθεύουν οπλισμό.
Τα τύμπανα για την έναρξη ενός Τρίτου Παγκόσμιου πολέμου, ήχησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μοιράζοντας τελεσίγραφα στις χώρες της Δύσης που στηρίζουν αμυντικά την Ουκρανία.
Ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις κλιμακούμενες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία, ΗΠΑ και Ευρώπη.
Στο χθεσινό του διάγγελμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε πως το ρωσικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας πραγματοποιήθηκε με τη χρήση νέου βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς. Η κίνηση αυτή θεωρείται άμεση απάντηση στην επίθεση της Ουκρανίας με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς που έπληξαν στόχους εντός της ρωσικής επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα διστάσει να προχωρήσει σε «συμμετρικά» αντίποινα, ενώ επανέλαβε πως εάν αποφασίσει τη χρήση υπερηχητικών όπλων, θα υπάρξει προειδοποίηση προς τους πολίτες.
«Μοιράζει» τελεσίγραφα ο Πούτιν στις χώρες της Δύσης που στηρίζουν την Ουκρανία
Παράλληλα σύμφωνα με το Politico ο Πούτιν απείλησε επίσης τις χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία, λέγοντας: «Θεωρούμε ότι δικαιούμαστε να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα μας ενάντια στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις εκείνων των χωρών που επιτρέπουν τη χρήση των όπλων τους εναντίον των εγκαταστάσεων μας. Σε περίπτωση κλιμάκωσης επιθετικών ενεργειών, θα απαντήσουμε το ίδιο αποφασιστικά και συμμετρικά».
Η κίνηση έρχεται αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αντέστρεψε τη μακροχρόνια θέση του και εξουσιοδότησε τη χρήση από το Κίεβο πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας το περασμένο Σαββατοκύριακο, ωθώντας την Ουκρανία να χρησιμοποιήσει το αμερικανικό πυραυλικό σύστημα στρατού ή ATACMS.
Η ανακοίνωση αυτή πυροδοτεί νέες ανησυχίες για πιθανή επέκταση της σύγκρουσης πέρα από τα σύνορα Ουκρανίας και Ρωσίας, ενώ η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Πούτιν: Ετοιμάζεται για έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Οι πύραυλοι Oreshnik και τα αντίποινα
Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο χθεσινό του διάγγελμα μίλησε για τα εξελιγμένα πυραυλικά συστήματα που έχει αναπτύξει η Μόσχα τα τελευταία πέντε χρόνια. Μέσα σε αυτά είναι και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Oreshnik.
Σύμφωνα με το Politico oι συγκεκριμένοι πύραυλοι ανήκουν στους νέας γενιάς μεγάλου βεληνεκούς, αλλά όχι και στην κατηγορία των διηπειρωτικών, όπως ανακοινώθηκε από την πλευρά του Κιέβου επίσημα πριν από λίγες ώρες.
Οι Oreshnik παρά ταύτα αποτελούν ένα από τα όπλα, για τα οποία η Δύση δεν έχει σήμερα γνώση των χαρακτηριστικών και της δυναμικής τους. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι συγκεκριμένοι πύραυλοι έχουν ως βασικό πλεονέκτημα την ταχύτητα με την οποία πλήττουν τους στόχους τους κατά την κάθοδο.
Αναλυτικότερα οι Oreshnik αναπτύσσουν 2 έως 3 χιλιόμετρα ταχύτητα το δευτερόλεπτο, κάτι το οποίο πρακτικά τους καθιστά πέρα από υπερηχητικούς και «αόρατους» στα συστήματα αεράμυνας, που έχει σήμερα αναπτύξει το Κίεβο κυρίως γύρω από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις βασικές ενεργειακές του μονάδες. Οι Oreshnik ανήκουν δεδομένα στην «οικογένεια» των υπερηχητικών όπλων καθώς επί της ουσίας χτυπούν με ταχύτητα που ξεπερνά τα 10.800 χλμ/ώρα και υπάγονται στην κατηγορία που περιλαμβάνει πυραύλους που κινούνται με ταχύτητες από 6.100 χλμ/ώρα μέχρι και 12.300 χλμ/ώρα.
Οι Oreshnik έχουν επίσης την δυνατότητα πολλαπλών κεφαλών και δεν είναι διηπειρωτικοί αλλά μεγάλου βεληνεκούς καθώς διανύουν απόσταση όχι μεγαλύτερη από 900 χιλιόμετρα. Αυτό που είναι επίσης δεδομένο με βάση τα λεγόμενα του Πούτιν είναι πως το πλήγμα στο Ντνίπρο είναι το πρώτο που η Ρωσία επιχειρεί με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα.
Για την ακρίβεια ο Βλαντίμιρ Πούτιν το χαρακτήρισε «δοκιμή», κάτι το οποίο αποτελεί και την πιο ανησυχητική από τις εξελίξεις των τελευταίων 5 ημερών. Εάν η Ρωσία έχει λάβει την απόφαση να απαντήσει στα χτυπήματα με δυτικούς βαλλιστικούς στα εδάφη της ακόμη και χρησιμοποιώντας όπλα υπό δοκιμή, τότε η κλιμάκωση πιθανότατα θα έχει διαστάσεις που σήμερα η Δύση και το Κίεβο δεν δείχνουν να έχουν υπολογίσει.
Η απάντηση του Ζελένσκι στον Πούτιν
Να τονίσουμε ότι στην χθεσινοβραδινή ομιλία του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να επιτεθεί με πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς ήταν ένδειξη του «πόσο τρομοκρατημένη» είναι η Μόσχα.