Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Η σύρραξη στη Γάζα «δικάζει» τα McDonald’s – Από τα γεύματα στους στρατιώτες μέχρι το πλιάτσικο (Βίντεο)

Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Η σύρραξη στη Γάζα «δικάζει» τα McDonald’s – Από τα γεύματα στους στρατιώτες μέχρι το πλιάτσικο (Βίντεο)

Ο Πόλεμος στη Γάζα έχει διχάσει τα εστιατόρια του ομίλου στη Μέση Ανατολή που δείχνουν πλέον έμπρακτα την υποστήριξή τους στα ισραηλινά στρατεύματα από τη μία ή τους Παλαιστίνιους στη Γάζα από την άλλη, καθώς συνεχίζεται η αιματοχυσία.

Η McDonald’s στο Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι προσφέρει χιλιάδες δωρεάν γεύματα στις ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ λίγο αργότερα, τα ταχυφαγεία McDonald’s στο Ομάν, γνωστά και με την επωνυμία Al Daud Restaurants LLC, ανακοίνωσαν όχι μόνο ότι παίρνουν αποστάσεις από την εν λόγω απόφαση αλλά και ότι δωρίζουν «100.000 δολάρια για τις προσπάθειες ανακούφισης του λαού της Γάζας», κίνηση που έκαναν και άλλα παραρτήματα της εταιρείας στον αραβικό κόσμο.

«Στεκόμαστε στο πλευρό της Γάζας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές», ανέφερε η εταιρεία στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter). «Ας ενώσουμε όλοι τις προσπάθειές μας και ας υποστηρίξουμε τη Γάζα όπως μπορούμε. Ζητάμε από τον Θεό να προστατεύσει την αγαπημένη μας χώρα και όλες τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες από κάθε κακό και μίσος», πρόσθεσε.

Σκοπεύουμε να δωρίζουμε χιλιάδες γεύματα κάθε μέρα σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης, ανακοίνωσαν τα McDonald’s στο Ισραήλ.

Η αλυσίδα McDonald’s στο Ισραήλ, την ίδια στιγμή, δήλωσε ότι θα συνεχίσει να δωρίζει χιλιάδες γεύματα καθημερινά στις «ένοπλες δυνάμεις σε όλη τη χώρα», προσθέτοντας ότι τα εστιατόρια της αλυσίδας προσφέρουν επίσης έκπτωση 50% σε στρατιώτες και δυνάμεις ασφαλείας. «Δωρίσαμε 4.000 γεύματα σε νοσοκομεία και στρατιωτικές μονάδες, σκοπεύουμε να δωρίζουμε χιλιάδες γεύματα κάθε μέρα σε στρατιώτες στο πεδίο της μάχης και στους στρατιώτες και αυτό είναι πέρα από την έκπτωση που προσφέρουμε», τόνισε, προσθέτοντας ότι διατηρεί 5 εστιατόρια ανοιχτά μόνο για αυτόν τον σκοπό.

Αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο

Η απόφαση των ισραηλινών ταχυφαγείων προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στα franchise της αλυσίδας σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, ρήγμα που υπογραμμίζει την πολωμένη περιφερειακή πολιτική που ακολουθούν οι παγκόσμιες εταιρείες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

 

Τα franchise του αμερικανικού κολοσσού στη Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία και την Τουρκία εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις με τις οποίες διαχωρίζουν τη θέση τους από την απόφαση των ισραηλινών καταστημάτων και στις περισσότερες περιπτώσεις δεσμεύθηκαν να προσφέρουν βοήθεια στη Γάζα. «Οσον αφορά την είδηση ότι η McDonald’s στο Ισραήλ δώριζε γεύματα, επιβεβαιώνουμε ότι ήταν μια ατομική απόφαση εκ μέρους της», ανέφεραν τα καταστήματα McDonald’s στη Σαουδική Αραβία. «Ούτε η μητρική McDonald’s ούτε εμείς, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα είχαμε ρόλο ή σχέση με αυτήν την απόφαση, ούτε άμεσα ούτε έμμεσα», διεμήνυσαν.

Το θέμα έχει διχάσει και τους καταναλωτές, με την ισραηλινή αλυσίδα να φθάνει στο σημείο να κλειδώσει τους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λόγω των εμπρηστικών σχολείων, ενώ στον Λίβανο πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκε έξω από ένα εστιατόριο McDonald’s σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κίνηση. Πολλοί είναι, τέλος, οι καταναλωτές στις αραβικές χώρες που απευθύνουν έκκληση για μποϊκοτάζ του κολοσσού.

Πηγή