Παραπλανητικά αποσπάσματα κριτικών σε βιβλίο του Τζόρνταν Πίτερσον

Παραπλανητικά αποσπάσματα κριτικών σε βιβλίο του Τζόρνταν Πίτερσον

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκδοτική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου η αποσπασματική αναγραφή κριτικών για το βιβλίο Beyond Order του Καναδού ψυχολόγου Τζόρνταν Πίτερσον, οι οποίες φαίνεται να εκθειάζουν το βιβλίο ενώ στην πραγματικότητα είχαν αρνητικό πρόσημο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα: παίρνοντας κανείς στα χέρια του το βιβλίο, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο από τον εκδοτικό οίκο Bonnier Books, βλέπει το εξής απόσπασμα κριτικής του Τζέιμς Μάριοτ (The Times): «Μία φιλοσοφία για το νόημα της ζωής […] Η πιο διαυγής και συγκινητική πρόζα που έχει γράψει ποτέ ο Πίτερσον». Στην πραγματικότητα, όμως, η κριτική του Μάριοτ ήταν αρνητική για το βιβλίο και το συγκεκριμένο απόσπασμα αναφερόταν μόνο σε ένα κεφάλαιό του. Με παρόμοιο τρόπο διαστρεβλώθηκε και η κριτική της Τζοάνα Τόμας Κορ (Sunday Times), η οποία μάλιστα ενοχλήθηκε τόσο από την πρακτική αυτή, ώστε σε ξεχωριστό άρθρο της μετά την κυκλοφορία του βιβλίου διευκρίνισε ότι «το Beyond Order είναι ένα απαίσιο, τρελό βιβλίο – μην το αγοράσετε».

Η Νίκολα Σόλομον, διευθύνουσα σύμβουλος της Εταιρείας Συγγραφέων του Ηνωμένου Βασιλείου, σχολίασε ότι «η επίκληση φράσεων εκτός πλαισίου δεν είναι έξυπνο μάρκετινγκ» και τόνισε ότι οι αναγνώστες και οι συγγραφείς «αξίζουν ειλικρινή, δίκαια προώθηση από τους εκδοτικούς οίκους. Κι αυτό είναι αδύνατον να συμβεί, αν παρουσιάζεται μια ψευδής εικόνα […]. Αποθαρρύνει τους βιβλιοκριτικούς από το να γράφουν κριτικές και τους αναγνώστες από το να αγοράζουν βιβλία».

Από την πλευρά του, ο εκδοτικός οίκος Bonnier Books προανήγγειλε ότι θα συντάξει ένα έγγραφο βέλτιστων πρακτικών για την αναγραφή αποσπασμάτων από κριτικές στα βιβλία του.

Πηγή