Ομοβροντία Κομισιόν – ΗΠΑ κατά Άγκυρας: Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο – Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Ομοβροντία Κομισιόν – ΗΠΑ κατά Άγκυρας: Παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο – Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών

Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις παραβιάσεις πάνω από τα νησιά του Αιγαίου.

Μετά τις άνευ προηγουμένου προκλητικές δηλώσεις από τούρκους αξιωματούχους για την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, Κομισιόν και  Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιδιώκουν να βάλουν φρένο στην τουρκική προκλητικότητα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τα ελληνικά νησιά, ξεκαθάρισε ότι η κυριαρχία της χώρας μας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε τη πάγια θέση των ΗΠΑ, η οποία ενθαρρύνει τους νατοϊκούς συμμάχους Ελλάδα και Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο.

Ωστόσο, απηύθυνε έκκληση για την αποφυγή προκλητικής ρητορικής που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των εντάσεων. Τέλος, η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών καταλήγει με την επισήμανση ότι «η Ελλάδα και η Τουρκία είναι και οι δύο ισχυροί εταίροι και σύμμαχοι κλειδί των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ».

Φρένο και από Κομισιόν

Οι τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

«Η Επιτροπή έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)»

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», προσθέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η Επιτροπή θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους», καταλήγει η Κομισιόν.

 Μπαράζ απειλητικών δηλώσεων από την Άγκυρα

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών  Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου.

Επίσης ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έθεσε εκ νέου το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών κάνοντας λόγο για παραβίαση του καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα. Ανέφερε, δε, ότι αν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά, «θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία τους».

Πηγή: newpost.gr