Οι συγγραφείς αντιδρούν για τα δωρεάν audiobooks στο Spotify

Οι συγγραφείς αντιδρούν για τα δωρεάν audiobooks στο Spotify

Προβληματισμό προκαλεί στις τάξεις των συγγραφέων η πρόσφατη ανακοίνωση της πλατφόρμας streaming περιεχομένου Spotify ότι θα προσφέρει δωρεάν στους εγγεγραμμένους συνδρομητές της 15 ώρες ακρόασης τον μήνα από μια γκάμα 150.000 και πλέον audiobooks, κατόπιν σχετικής συμφωνίας με μεγάλους εκδοτικούς οίκους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τη βρετανική Εταιρεία Συγγραφέων, δεν έχει υπάρξει καμία επικοινωνία με τους συγγραφείς, κανένα αίτημα για τη συναίνεσή τους ή συνεννόηση για την αμοιβή τους, εφόσον θα γίνει χρήση των έργων τους.

«Γνωρίζουμε την καταστροφική επίδραση που είχε το streaming μουσικής στα εισοδήματα των καλλιτεχνών και τον αντίκτυπο του streaming και των συνδρομητικών βίντεο σε πλατφόρμες on demand στα εισοδήματα των σεναριογράφων και στις συνθήκες εργασίας τους. Μας απασχολούν εδώ και καιρό τα μοντέλα streaming για βιβλία. To streaming των ηχητικών βιβλίων ανταγωνίζεται άμεσα τις πωλήσεις και είναι ακόμη πιο επιζήμιο από το streaming μουσικής, επειδή τα βιβλία συνήθως διαβάζονται μόνο μία φορά, ενώ η μουσική συχνά ακούγεται πολλές φορές», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων. Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται μάλιστα ότι «το γεγονός πως όλοι οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι έχουν συνάψει τέτοιες συμφωνίες ταυτόχρονα φαίνεται να εγείρει ερωτήματα που ίσως θα έπρεπε να καταγγελθούν στις αρμόδιες αρχές για τον ανταγωνισμό».

Τέλος, η βρετανική Εταιρεία Συγγραφέων καλεί τους εκδοτικούς οίκους να πληροφορήσουν με πλήρη διαφάνεια τους συγγραφείς για το περιεχόμενο των συμφωνιών τους με το Spotify, να διαπραγματευτούν μαζί τους ένα μοντέλο αμοιβής των συγγραφέων και να διασφαλίσουν ότι η άδεια χρήσης των audiobooks θα είναι περιορισμένου χρόνου, ενώ θα απαγορεύεται ρητά η χρήση τους σε άλλες πλατφόρμες.

Πηγή