Οδηγός για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Οδηγός για την εποχική γρίπη και τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Τα τετραδύναμα αντιγριπικά χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή για όλους τους ενήλικες

Η εποχική γρίπη αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες ιογενείς λοιμώξεις που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα κάθε χρόνο, ιδιαίτερα κατά την περίοδο από Οκτώβριο έως Μάρτιο. Η πρόληψη είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της γρίπης, με τον αντιγριπικό εμβολιασμό να αποτελεί την πιο αποτελεσματική μέθοδο θωράκισης του πληθυσμού.

Η γρίπη είναι οξεία λοίμωξη που προκαλείται κυρίως από τους ιούς τύπου Α και Β. Τα συμπτώματά της κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, καταβολή, πονόλαιμο, ρινική συμφόρηση και ξηρό βήχα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η γρίπη μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή άλλες επιπλοκές που απαιτούν ιατρική παρέμβαση.

Υψηλού κινδύνου ομάδες περιλαμβάνουν:

  • Ηλικιωμένους άνω των 65 ετών
  • Άτομα με χρόνια νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη)
  • Παιδιά κάτω των 5 ετών
  • Έγκυες γυναίκες
  • Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Αντιγριπικός Εμβολιασμός: Η ασπίδα της δημόσιας υγείας

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συνιστάται ανεπιφύλακτα ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Οι πολίτες καλούνται να εμβολιαστούν έγκαιρα, ώστε να μειώσουν την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών και να συμβάλουν στη γενική μείωση της εξάπλωσης της γρίπης.

Τα εμβόλια που διατίθενται στην Ελλάδα περιλαμβάνουν:

  • Τετραδύναμα εμβόλια: Κατάλληλα για όλους τους ενήλικες, διατίθενται χωρίς συνταγή.
  • Ενισχυμένα εμβόλια: Προορίζονται για άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλού κινδύνου, χορηγούμενα με ιατρική συνταγή.

Πότε και πώς γίνεται ο εμβολιασμός

Η καλύτερη περίοδος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό είναι από τα μέσα Οκτωβρίου έως το τέλος Νοεμβρίου, πριν την κορύφωση της γρίπης. Ο εμβολιασμός απαιτεί μία μόνο δόση και πραγματοποιείται εύκολα σε φαρμακεία, ιδιωτικά ιατρεία ή κέντρα υγείας.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου εξαρτάται από την αντιστοιχία των στελεχών που περιλαμβάνονται σε αυτό με τα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν. Παράλληλα, μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου ακόμα και όταν η γρίπη δεν προλαμβάνεται πλήρως.

Η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Πνευμονία: Συχνά από πνευμονιόκοκκο ή τον ίδιο τον ιό της γρίπης.
  • Επιδείνωση χρόνιων νοσημάτων: Άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, διαβήτης.
  • Δευτερογενείς λοιμώξεις: Ωτίτιδες, ιγμορίτιδες.

Ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με μέτρα όπως η τήρηση αποστάσεων, η συχνή πλύση των χεριών και η αποφυγή επαφής με ασθενείς, μειώνει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών.

Ξεκίνησε  η περίοδος του αντιγριπικού εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται ότι η περίοδος επικράτησης της γρίπης είναι κάθε χρόνο από Οκτώβριο έως Μάρτιο, επομένως είναι σημαντικό οι πολίτες να εμβολιαστούν έγκαιρα ώστε να αποφύγουν τις επιπλοκές της νόσου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), ο εμβολιασμός είναι η πιο αποτελεσματική παρέμβαση δημόσιας υγείας, και κατατάσσεται δεύτερος –μετά την διασφάλιση καθαρού πόσιμου νερού– μεταξύ των επιτυχών παρεμβάσεων Δημόσιας Υγείας για την πρόληψη των ασθενειών.

Τα τετραδύναμα αντιγριπικά χορηγούνται από τα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή για όλους τους ενήλικες. Τα 2 ενισχυμένα θα χορηγούνται και φέτος με ιατρική συνταγή

Εμβολιασμός γρίπης & προφυλάξεις

Η σωστή προφύλαξη περιλαμβάνει τον εμβολιασμό γρίπης (αντιγριπικός εµβολιασµός), τη λήψη µέτρων ατοµικής υγιεινής, το πλύσιμο των χεριών, την αποφυγή συνωστισµού σε κλειστούς χώρους, την αποµόνωση των πασχόντων κ.ά.

Ο αντιγριπικός εµβολιασµός είναι ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Ως εκ τούτου, ο Eμβολιασμός γρίπης πρέπει να γίνεται εγκαίρως. Η πλειονότητα των ασθενών που πεθαίνουν από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη δεν έχουν εµβολιαστεί. Τα αντισώµατα που προφυλάσσουν αναπτύσσονται έπειτα από 2 εβδομάδες περίπου. Το καλύτερο χρονικό διάστημα για τον εµβολιασµό κατά της γρίπης είναι µεταξύ Οκτωβρίου – Ιανουρίου κάθε χρόνο.

Ο Εμβολιασμός κατά της γρίπης πρέπει να επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο µε εµβόλια που περιέχουν τα πρόσφατα κυκλοφορούντα στελέχη του ιού της γρίπης, επειδή οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς «προσωπείο» (αντιγονική/γονιδιακή µεταλλαγή). Κατά τη διαδικασία αυτή µπορεί να δηµιουργηθεί ένας εντελώς νέος τύπος ιού, που µπορεί να προκαλέσει πανδηµία. Γενικά, όµως, σε κάθε περίοδο γρίπης κυκλοφορούν στελέχη του ιού που έχουν µικρές διαφορές από αυτά της προηγούµενης περιόδου. Για τον λόγο αυτό, η σύνθεση του εµβολίου αλλάζει κάθε χρόνο. Ακόµη και στην περίπτωση που η σύνθεση του εµβολίου είναι η ίδια µε αυτή της προηγούµενης περιόδου, ο εµβολιασµός πρέπει να επαναλαµβάνεται, γιατί η ανοσία που αφήνει το εµβόλιο εξασθενεί έπειτα από περίπου έξι µήνες. Εποµένως δεν υπάρχει προστασία εναντίον της γρίπης την επόµενη περίοδο.

 

Post Tags