Το μυθιστόρημα «Νυχτερινός πράκτορας» του Matthew Quirk κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό

Το μυθιστόρημα «Νυχτερινός πράκτορας» του Matthew Quirk κατέκτησε το τηλεοπτικό κοινό

Το καθηλωτικό θρίλερ του Αμερικανού Matthew Quirk Νυχτερινός πράκτορας, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Ειρήνης Παϊδούση, μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στη μικρή οθόνη και άρχισε πρόσφατα να προβάλλεται στο Νetflix. Την τηλεοπτική διασκευή του βιβλίου υπογράφει ο Σον Ράιαν και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους Γκάμπριελ Μπάσο, Λουσιάν Μπιουκάναν και Χονγκ Τσάου.

Από την πρώτη κιόλας μέρα προβολής της, η ομότιτλη αυτή σειρά αστυνομικής δράσης βρέθηκε στην 1η θέση του Top 10 τηλεθέασης στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζεται ανάμεσα στις δέκα πρώτες σε άλλες 92 χώρες. Στα δέκα επεισόδια που την αποτελούν, παρακολουθούμε τον σκοτεινό κόσμο των παρασκηνίων και τη διαφθορά που απλώνει τα δίχτυα της στον Λευκό Οίκο. Ο συγγραφέας, αντλώντας έμπνευση από πραγματικούς παρασκηνιακούς παίκτες, με ωμή, κοφτή γλώσσα και γρήγορο ρυθμό συνθέτει ένα αποκαλυπτικό, σφιχτοδεμένο θρίλερ και η ατμόσφαιρα αυτή μεταφέρεται με απόλυτη ακρίβεια στη μικρή οθόνη.

Λίγα λόγια για την υπόθεση
Ο νεαρός πράκτορας του FBI Πίτερ Σάδερλαντ πιθανώς δεν θα έπρεπε να βρίσκεται στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου – όχι με τη δική του προϊστορία: ο πατέρας του, επίσης πράκτορας, κατηγορήθηκε ότι πουλούσε μυστικά στους Ρώσους, με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο. Ο Πίτερ ξέρει πολύ καλά πως η παράβαση ενός κανόνα µπορεί να στοιχίσει ζωές. Και έχει τον νου του. Ειδικά σε αυτή την αίθουσα: στο άδυτο των µυστικών της Αµερικής. Ένα τηλεφώνηµα στη διάρκεια της νυχτερινής βάρδιας αρκεί για να βρεθεί στην καρδιά µιας συνωµοσίας που ετοιµάζεται χρόνια, η οποία συµπεριλαµβάνει έναν Ρώσο χαφιέ στα υψηλότερα κλιµάκια της κυβέρνησης. Ο προδότης θα µπορούσε να είναι οποιοσδήποτε στον Λευκό Οίκο. Για να σώσει τη χώρα, ο Πίτερ πρέπει να αγνοήσει τους κανόνες και να κάνει το σωστό, µε οποιοδήποτε κόστος…

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Matthew Quirk σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία στο Χάρβαρντ και στη συνέχεια εργάστηκε επί πέντε χρόνια στο περιοδικό The Atlantic, γράφοντας για μια σειρά από θέματα, όπως το λαθρεµπόριο οπίου, οι διεθνείς συµµορίες κ.λπ. Έγινε γνωστός µε το πρώτο του µυθιστόρηµα, The 500, µε το οποίο ήταν υποψήφιος για το βραβείο Edgar και τιµήθηκε µε τα International Thriller Writers Award, Strand Critics Award και Black Ribbon Award για καλύτερο πρώτο µυθιστόρηµα. Συνολικά έχει µεταφραστεί σε πάνω από είκοσι γλώσσες. O Νυχτερινός πράκτορας ήταν το πρώτο του βιβλίο που κυκλοφόρησε στα ελληνικά. Από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο κυκλοφόρησε πρόσφατα άλλο ένα μυθιστόρημά του, το πολιτικό θρίλερ Η ώρα του εκτελεστή, επίσης σε μετάφραση της Ειρήνης Παϊδούση.