Νέα μέτρα για το ρεύμα: Κλείδωσαν οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 19:00 – Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο

Νέα μέτρα για το ρεύμα: Κλείδωσαν οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη στις 19:00 – Τι περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο

Την Παρασκευή το πρωί η εξειδίκευση των μέτρων.

Σήμερα στις 19.00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει ανακοινώσεις για το ζήτημα των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αύριο Παρασκευή, στις 8.30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, θα γίνει εξειδίκευση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνο Πετραλιά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου. Την παρουσίαση θα συντονίσει η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Όπως έγραφε νωρίτερα το Newpost ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει αναγνωρίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις κυρίως από το ρεύμα. Πηγές του Μαξίμου διέρρευσαν χθες ότι το επιτελείο του πρωθυπουργού σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο έχουν καταλήξει στο μείγμα των μέτρων.

«Οι παρεμβάσεις θα είναι πολυεπίπεδες με στόχο το μέγιστο αποτέλεσμα» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWPOST. «Δεν θα μείνει κανένας, καμία μέρα ακάλυπτος» τόνισε. Στην ερώτηση εάν η ρήτρα αναπροσαρμογής που προκαλεί αυξήσεις που φτάνουν στο τετραπλάσιο και πενταπλάσιο των παλιών λογαριασμών, θα απορροφηθεί ή θα καταργηθεί απάντησε χαρακτηριστικά η κυβερνητική πηγή: «Την επόμενη των παρεμβάσεων δεν θα ασχολούμαστε με την ρήτρα».

Σημαντική και μεγάλη

Χαρακτήρισε «σημαντική και μεγάλη την παρέμβαση». Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι:

– Από τις επιδοτήσεις που θα δίνονται με διάφορες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες, θα καλύπτεται πάνω από το 80% της διαφοράς που δημιουργεί προς τα πάνω η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς του ρεύματος.
– Τα μέτρα θα είναι οριζόντια. Δεν θα αφορούν μόνο τους ευάλωτους πολίτες και επιχειρήσεις, δεν θα έχουν εισοδηματικά κριτήρια.
– Θα είναι ένας συνδυασμός πλαφόν και άλλων επιδοτήσεων.
– Ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα ότι το νέο πακέτο μέτρων που έρχεται θα ισχύσει από τον Ιούνιο, νεότερες αποφάσεις τοποθετούν την εφαρμογή του από την 1η Μαΐου.
– Δεν θα ανακοινωθεί κάτι σχετικό που να αφορά μια νέα επιταγή ακρίβειας.

Τα κλειδιά της οικονομίας

Η επίσπευση των παρεμβάσεων οφείλεται πρώτ´ απ´ όλα στην καλή πορεία που έχει η ελληνική οικονομία, όπως εξήγησε πηγή του οικονομικού επιτελείου στο NEWPOST. Στο μεσοπρόθεσμο που κατατέθηκε το χρέος θα είναι 10 μονάδες κάτω έως το 2025. Θεωρείται κλεισμένη η θετική αξιολόγηση και έρχεται και αναβάθμιση με την ένταξη της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα μέσα στους επόμενους μήνες. Επίσης, παραμονές της Ανάστασης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το έλλειμμα του 2021 ήταν κατά δύο μονάδες μικρότερο που σημαίνει ότι δημιουργείται ένας δημοσιονομικός χώρος γύρω στα τρεισήμισι δισεκατομμύρια ευρώ. «Γι αυτό τώρα λαμβάνονται οι αποφάσεις» τόνισε η κυβερνητική πηγή. «Διότι τώρα μπορούμε».

5-6 δισ. ευρώ

Το συνολικό κόστος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα πέντε – έξι δισ. ευρώ έως το τέλος του χρόνου καθώς μετά την απόφαση της Κομισιόν να μπει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ήδη προκαλείται ένα νέο ντόμινο αυξήσεων.

Στα ποσά που θα διατεθούν θα προστεθούν και τα έσοδα που θα προκύψουν από την φορολογία στο 90% των υπερκερδών των παρόχων ρεύματος όπως δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας βρίσκεται στην τελική φάση της καταγραφής των υπερκερδών η οποία έγινε με δύσκολους αλγόριθμους διότι η αγορά της ενέργειας κινείται σε καθημερινή βάση, δεν κόβεται ένα τιμολόγιο κάθε 2-3 μήνες.

Πηγή: newpost.gr