Η μις Μαρπλ σε νέες περιπέτειες

Η μις Μαρπλ σε νέες περιπέτειες

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά δώδεκα νέες ιστορίες με πρωταγωνίστρια τη μις Μαρπλ, τη διάσημη ηρωίδα της Άγκαθα Κρίστι, περιλαμβάνει η συλλογή διηγημάτων Marple, που κυκλοφόρησε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον εκδοτικό οίκο HarperCollins. Πρόκειται για τις πρώτες περιπέτειες της μις Μαρπλ που είναι γραμμένες από άλλες συγγραφείς πλην της Κρίστι, αλλά αναγνωρίζονται από τους κληρονόμους της ως επίσημες.

Στις δώδεκα συγγραφείς που συμμετέχουν στο έργο δόθηκαν βέβαια πολύ συγκεκριμένες οδηγίες: οι ιστορίες τους έπρεπε να εκτυλίσσονται στην ίδια χρονική περίοδο με τα έργα της Άγκαθα Κρίστι. Και ενώ μπορούσαν να συμπεριλάβουν στα διηγήματά τους χαρακτήρες και καταστάσεις από άλλα έργα με πρωταγωνίστρια τη μις Μαρπλ, τους απαγορεύτηκε να ενσωματώσουν χαρακτήρες ή γεγονότα από άλλα βιβλία της Άγκαθα Κρίστι ή να επινοήσουν κάποια προϋπάρχουσα πλοκή σε οποιοδήποτε έργο της Κρίστι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των δώδεκα συγγραφέων είναι και η βραβευμένη συγγραφέας μυστηρίου Βαλ ΜακΝτέρμιντ, η οποία πρόσφατα ήρθε σε σύγκρουση με τους κληρονόμους της Άγκαθα Κρίστι λόγω του χαρακτηρισμού «βασίλισσα του εγκλήματος» που της απέδωσε ο εκδοτικός της οίκος, καθώς τα πνευματικά δικαιώματα του χαρακτηρισμού αυτού έχουν κατοχυρωθεί για την Άγκαθα Κρίστι (δείτε περισσότερα εδώ).

Η Τζέιν Μαρπλ πρωτοεμφανίστηκε το 1927 σε ένα διήγημα της Κρίστι, ενώ τρία χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το πρώτο μυθιστόρημα που την παρουσίαζε ως πρωταγωνίστρια. Συνολικά η μις Μαρπλ πρωταγωνίστησε σε 12 μυθιστορήματα και 20 διηγήματα.

πηγή : diastixo.gr