Στρατιώτες από την 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του Στρατού από τη Βάση Langley-Eustis της Βιρτζίνια, και Πεζοναύτες από την Καλιφόρνια, χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτύξουν την προσωρινή πλωτή προβλήτα.

Μετά την τραγική κατάληξη που είχε η τελευταία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen, από Ισραηλινή επίθεση οι ΗΠΑ σχεδιάζουν προβλήτα ανοιχτά της Γάζας.

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έστειλαν την ευγνωμοσύνη της στην Κυβέρνηση της Κύπρου για τη συνεργασία προς την κατεύθυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα μέσω θαλάσσης. 

Η κατασκευή Προβλήτας στη Γάζα

Συγκεκριμένα, ανώτεροι αξιωματούχοι του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και της Κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωσαν ότι στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας προσωρινής προβλήτας ανοιχτά της Γάζας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κατασκευή της προβλήτας αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου. Μόλις ολοκληρωθεί, θα διευκολύνει αρχικά την παράδοση περίπου 90 φορτηγών διεθνούς βοήθειας στη Γάζα, η οποία σταδιακά θα αυξηθεί έως και 150 φορτηγά, μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

«Ο διάδρομος προορίζεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά και να αυξήσει, όχι να αντικαταστήσει τη χερσαία παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που πηγαίνει στη Γάζα», δήλωσε η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου, Σαμπρίνα Σινγκ.

Οι αμερικανικές δυνάμεις εδώ και εβδομάδες σχεδιάζουν και εργάζονται μαζί με την ομάδα της USAID, την Κύπρο και το Ισραήλ, επεξεργαζόμενες σχέδια για την αύξηση της ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, η έναρξη της κατασκευής σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο μετά την έκκληση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τον στρατό να διεξαγάγει την επείγουσα αυτή επιχείρηση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την κατάσταση του Έθνους τον περασμένο μήνα.

Στρατιώτες από την 7η Ταξιαρχία Μεταφορών του Στρατού από τη Βάση Langley-Eustis της Βιρτζίνια, και Πεζοναύτες από την Καλιφόρνια, χρησιμοποιήθηκαν για να αναπτύξουν την προσωρινή πλωτή προβλήτα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι καμία “αμερικανική μπότα” δεν θα βρίσκεται στο έδαφος της Γάζας στο πλαίσιο της επιχείρησης. Οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με την Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για την παροχή δυνάμεων προστασίας στο προσωπικό των ΗΠΑ που επιχειρεί στη θάλασσα και επίσης συντονίστηκαν με μια μονάδα μηχανικών του ισραηλινού στρατού για να παραλάβουν την προβλήτα στην ακτή της Γάζας μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή της στη θάλασσα.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ηνωμένο Βασίλειο για την υποστήριξη του συντονισμού στην Κύπρο και για την παροχή του πλοίου RFA Cardigan Bay για την υποστήριξη αυτής της αποστολής. Εκατοντάδες στρατιώτες και ναύτες των ΗΠΑ θα ζήσουν και θα κοιμηθούν στο Cardigan στη θάλασσα», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα πατήσει στο έδαφος.

Είπε επίσης ότι είχαν «εξαιρετικό συντονισμό με την Κύπρο και είμαστε ευγνώμονες στην Κυβέρνηση της Κύπρου, στον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, καθώς και σε δεκάδες χώρες από όλο τον κόσμο, πολλές από τις οποίες ενημερώσαμε στην Κύπρο στα τέλη του περασμένου μήνα για το σχέδιό μας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθεια από τη θάλασσα σε όσους έχουν ανάγκη», δήλωσε ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ.

O Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος είπε ότι η προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας από τη θάλασσα υποστηρίζεται πλήρως από την ισραηλινή αμυντική δύναμη, με την οποία συνεργάστηκαν και θα συνεχίσουν να συνεργάζονται πολύ στενά.

«Σε ό,τι αφορά τη μεταφορά από την Κύπρο στην προβλήτα, αυτή θα είναι κατά κύριο λόγο με πολιτικά σκάφη. Σίγουρα θα θέλαμε να μεγιστοποιήσουμε τον όγκο της ανθρωπιστικής βοήθειας στο μέλλον, οπότε δεν θα απέκλεια τίποτα. Τα εμπορεύματα θα ελεγχθούν στην Κύπρο και σκοπεύουμε να φτάσει η βοήθεια στο βορρά», συμπλήρωσε.

«Υπάρχουν διαφορετικά σημεία ελέγχου στο δρόμο για να φτάσει βόρεια. Εργαζόμαστε σε διαφορετικά είδη πρωτοκόλλων για να διευκολύνουμε ουσιαστικά ορισμένες μετακινήσεις μέσω των σημείων ελέγχου. Το πρόγραμμα επιθεώρησης στην Κύπρο έχει ήδη συμφωνηθεί από την κυπριακή και την ισραηλινή Κυβέρνηση. Έτσι, μόλις η ανθρωπιστική βοήθεια φτάσει στην παραλία και προχωρήσει, θέλουμε να είμαστε σε θέση να την προωθήσουμε γρήγορα», ανέφερε.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν περίπου 1.000 στρατιώτες και ναύτες. Το Υπουργείο Άμυνας συνεργάζεται στενά με την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, η οποία έχει αρχίσει να συντονίζει τη διεθνή βοήθεια. Οι πάροχοι βοήθειας έχουν αρχίσει να τοποθετούν φορτίο στην Κύπρο για παράδοση μέσω του θαλάσσιου διαδρόμου μόλις η προβλήτα τοποθετηθεί.

Πηγή