Η ναυτία δεν είναι ανίκητη!

Η ναυτία δεν είναι ανίκητη!

Αν η ναυτία συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή κράμπες στην κοιλιά, άμεσα να απευθυνθείτε σε γιατρό. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν φυσικοί τρόποι να καταπολεμήσετε αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα.  

Τροφές που βοηθούν να υποχωρήσει η ναυτία.

Μήλα: οι φυτικές ίνες τους βοηθούν να καθαρίσει ο οργανισμός. Γενικά όμως, αποφύγετε να καταναλώσετε τροφές που περιέχουν πάρα πολλές ίνες.

Νερό: καταπολεμά παρενέργειες της ναυτίας, όπως ο πονοκέφαλος. Πίνετε όμως μικρές γουλιές γιατί αν προσπαθήσετε να πιείτε απευθείας ένα ολόκληρο ποτήρι, η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ξηροί καρποί: είναι το ιδανικό σνακ για το απόγευμα, αρκεί η μερίδα να είναι μικρή. Μας εφοδιάζουν με πρωτεΐνη, η έλλειψη της οποίας μπορεί να επιδεινώσει την ναυτία.

Κρακεράκια: απορροφούν τα γαστρικά υγρά και ανακουφίζουν από τη ναυτία. Αποφύγετε πάντως το στομάχι σας να είναι εντελώς άδειο γιατί η πείνα επιδεινώνει την ναυτία.

Πιπερόριζα (ginger): αντιμετωπίζει τις αναγούλες και καλμάρει τις ενοχλήσεις του στομαχιού.

Όχι στην κοτόσουπα, ναι στο ζωμό κοτόπουλου: ο ζωμός είναι χαμηλός σε λιπαρά και βοηθά. Αν προμηθευτείτε έτοιμο ζωμό, καλό είναι να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Η κοτόσουπα δεν ενδείκνυται για τη ναυτία.

Μπανάνα: καταπολεμά την αφυδάτωση που προκαλεί ο έμετος και η διάρροια ενώ τροφοδοτεί τον οργανισμό με κάλιο. Είναι εύπεπτη και δεν πιέζει το στομάχι.

Μέντα: μερικά φύλλα φρέσκιας μέντας, ή τσάι από μέντα, καλμάρουν τη ναυτία.

Αν είστε έγκυος…

Η ναυτία συνήθως εμφανίζεται κατά την έκτη εβδομάδα και εγκαταλείπει την έγκυο στο τέλος του πρώτου τριμήνου της κύησης. Σπάνια, όταν οι εμετοί είναι συχνοί και σοβαροί, παρουσιάζεται η υπερέμεση, που απαιτεί ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ηλεκτρολυτών και βιταμινών στο νοσοκομείο.  Η απλή ναυτία και οι σποραδικοί έμετοι αποτελούν ένδειξη ότι οι ορμόνες της γυναίκας αυξάνονται φυσιολογικά προκειμένου να εδραιώσουν τον πλακούντα στην μήτρα.

Αν και τα αίτια της πρωινής ναυτίας δεν είναι απολύτως εξακριβωμένα, συνήθως ενοχοποιούνται η οξυμένη όσφρηση, η αύξηση ορμονών- κυρίως της β-χοριακής-  και η υπερέκκριση γαστρικού οξέος.

Να πώς να τη διαχειριστείτε:

Το πρωί. Μην σηκώνεστε απότομα από το κρεβάτι. Καθίστε για λίγα λεπτά στην άκρη του κρεβατιού, πριν σταθείτε όρθια. Έτσι, αποφεύγετε το ενδεχόμενο να πέσει η πίεσή σας και να ζαλιστείτε, κάτι που θα λειτουργούσε επιβαρυντικά  στην πρωινή ναυτία.

Γεύματα. Συχνά και μικρά γεύματα ή θρεπτικά σνακ. Όχι στο άδειο αλλά και στο «φορτωμένο» στομάχι.

Πρωτεΐνη. Ναι σε πρωτεϊνούχα τρόφιμα (μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι)

Υδατάνθρακες. Ναι σε ψωμί, δημητριακά και πατάτες.

Όχι σε ζεστά φαγητά. Να έχουν τουλάχιστον θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μειώνεται η ένταση του αρώματός τους.

Ναι στη βιταμίνη Β6. Μπανάνες, πατάτες, σταφίδες και σουσάμι.

Ενοχλητικές τροφές. Όχι σε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, πικάντικες, όξινες ή τηγανισμένες: ενοχλούν το πεπτικό σύστημα. Όχι σε  χυμό πορτοκάλι και σάλτσες ντομάτας: εντείνουν τη ναυτία.

Χαμομήλι και τσάι από μελισσοβότανο. Καταπολεμούν τη ναυτία.

Ασκηθείτε. Ναι σε κολύμπι και περπάτημα.

Όχι στην ορθοστασία. Όταν συγκεντρώνεται αίμα στα πόδια, δεν πηγαίνει αρκετό στον εγκέφαλο και προκαλούνται  ζαλάδες.

Ξαπλώστε σωστά. Με ανασηκωμένα πόδια, για να ρέει ευκολότερα το αίμα προς το κεφάλι σας.

Εντείνουν την ναυτία. Έντονες μυρωδιές, βαριά αρώματα και καπνός τσιγάρου.

Αερίζετε καλά σπίτι και γραφείο. Παράλληλα αποφύγετε χώρους ζεστούς ή χώρους που δεν αερίζονται καλά.

Ναι στο λεμόνι. Μυρίστε το ή προσθέστε μερικές φέτες σε παγωμένο τσάι ή στο νερό.

Λέμε ναι σε: αιθέρια έλαια (π.χ. περγαμόντο και μανταρίνι) καρπούζι και πατατάκια.

Απόλυτη ηρεμία. Προσπαθήστε να μείνετε ήρεμοι και χαλαροί.

Πηγή