Το χαμένο βιβλίο με τα… φιλικά σχόλια του Ουίλκι Κόλινς για τον Ντίκενς

Το χαμένο βιβλίο με τα… φιλικά σχόλια του Ουίλκι Κόλινς για τον Ντίκενς

«Κανένας έξυπνος άνθρωπος δεν μπορεί να έχει διαβάσει [το βιβλίο] χωρίς να εκπλαγεί για το πόσο κακό είναι… Το μελαγχολικό έργο ενός φθαρμένου μυαλού… Το πιο αδύναμο βιβλίο που έγραψε ποτέ ο Ντίκενς». Τα σχόλια αυτά προέρχονται, παραδόξως, από έναν απ’ τους καλύτερους φίλους του Τσαρλς Ντίκενς, τον συγγραφέα Ουίλκι Κόλινς. Και περιέχονται ως σχόλια στο αντίτυπο μίας βιογραφίας του Ντίκενς που ανήκε στον Κόλινς, αντίτυπο του οποίου η τύχη αγνοείται από το 1890, όταν και πωλήθηκε σε δημοπρασία. Μάλιστα, η ίδια η ύπαρξη αυτών των σχολίων είναι γνωστή αποκλειστικά από την προαναγγελία της συγκεκριμένης δημοπρασίας, που είχε δημοσιευτεί σε αγγλική εφημερίδα της εποχής.

Το Μουσείο Ντίκενς από τις 15 Νοεμβρίου 2023 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2024 θα φιλοξενήσει μία έκθεση για τη φιλία του Ντίκενς με τον Κόλινς, και με αυτή την αφορμή απευθύνει έκκληση για τον εντοπισμό της βιογραφίας με τις σημειώσεις του τελευταίου, προκειμένου να χυθεί περισσότερο φως στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

«Μακάρι να εμφανιζόταν! Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν πολύ περισσότερες σημειώσεις στα περιθώρια του βιβλίου, που θα ήθελα πολύ να ανακαλύψω. Μάλλον είναι πολύ δύσκολο, για να είμαι ειλικρινής, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», δήλωσε η Έμα Χάρπερ, επιμελήτρια του μουσείου.

Σημειώνεται ότι ο Ουίλκι Κόλινς και ο Ντίκενς γνωρίστηκαν τον Μάρτιο του 1851 και έγιναν καλοί φίλοι, συνεργάστηκαν και συνταξίδεψαν, και μάλιστα ο Κόλινς παντρεύτηκε την κόρη του Ντίκενς.

Πηγή