Επιστρέφουν στην Ισπανία τα… πολυταξιδεμένα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους

Επιστρέφουν στην Ισπανία τα… πολυταξιδεμένα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους

Στην Ισπανία, εκεί όπου τυπώθηκαν πριν από σχεδόν 350 χρόνια, επέστρεψαν ύστερα από παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ισπανίας δύο πολύτιμα βιβλία της Χουάνα Ινές ντε λα Κρους, της Μεξικανής μοναχής, συγγραφέα, συνθέτριας, ποιήτριας και πρωτοπόρου του φεμινισμού, που θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Τα έργα της Ντε λα Κρους επρόκειτο να δημοπρατηθούν στη Νέα Υόρκη, σε τιμή που υπολογιζόταν μεταξύ 80 και 120 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ισπανίας, όταν ενημερώθηκε για τη δημοπρασία, ζήτησε να ανασταλεί ενόσω η ισπανική αστυνομία ερευνούσε την προέλευση των βιβλίων. Από την έρευνα προέκυψε πως τα βιβλία αυτά, που είχαν τυπωθεί το 1693 στη Βαρκελώνη, ανήκαν σε έναν Καταλανό συλλέκτη, όμως μετά τον θάνατό του αγοράστηκαν από ένα γνωστό βιβλιοπωλείο της Μαδρίτης, που με τη σειρά του τα πούλησε σε έναν Μεξικανό επιχειρηματία. Όταν όμως εκείνος πέθανε, πέρασαν στα χέρια ενός Αμερικανού που τα έδωσε προς δημοπρασία και τότε ήταν που υπέπεσαν στην αντίληψη των ισπανικών αρχών.

Σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία, καθοριστικό στοιχείο για να επιστραφούν στην Ισπανία τα βιβλία ήταν η σφραγίδα που φέρουν από μοναστήρι της Σεβίλλης, η οποία αποδείκνυε πως ανήκαν στη χώρα της Ιβηρικής.

Σημειωτέον ότι η αρχική συλλογή περιλάμβανε πέντε βιβλία της Ντε λα Κρους, που στη συνέχεια βιβλιοδετήθηκαν σε τρεις διαφορετικούς τόμους. Οι δύο από αυτούς τους τόμους εντοπίστηκαν στη δημοπρασία, ενώ η αστυνομία αναζητά τον τρίτο.

πηγή: diastixo.gr