Ειδικοί στο NEWPOST: Επιχείρηση «Μωβ Μέδουσα» – Που θα χτυπήσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Ειδικοί στο NEWPOST: Επιχείρηση «Μωβ Μέδουσα» – Που θα χτυπήσουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Η έξαρση του αριθμού των μωβ μεδουσών ξεκίνησε το 2020 από το Αιγαίο και την Ισπανία και τη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Οι επίδοξοι κολυμβητές του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος είναι για άλλη μια φορά έτοιμοι να απολαύσουν τις ελληνικές θάλασσες. Όμως ο απρόβλεπτος παράγοντας που ακούει στο όνομα μωβ μέδουσα, φιλοδοξεί να τους βγάλει τις διακοπές… ξινές. Σε αυτό το πλαίσιο, το NEWPOST, αφουγκραζόμενο τις αγωνίες τους, συνομίλησε με ειδικούς, οι οποίοι απαντούν στο φλέγον θέμα των ημερών: Πού θα κινηθούν οι μέδουσες τις επόμενες μέρες.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εστιάζεται στο Ιόνιο Πέλαγος», μας αναφέρει ο Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ, Επαμεινώνδας Χρήστου. Και συνεχίζει, αναφέροντας πως η εμφάνιση των μεδουσών λαμβάνει χώρα σε όλες τις ελληνικές θάλασσες. Κι αυτό γιατί οι πληθυσμοί τους, είναι μεγάλοι.

Στην ερώτησή μας σχετικά με το ενδεχόμενο κάποιες περιοχές να είναι «κόκκινες», ο κος Χρήστου τόνισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, γιατί εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα και τους ανέμους.

«Θέλουμε αντίθετο άνεμο για να τις διώχνει μέσα στην θάλασσα και να μην μας τις φέρνει έξω», λέει ο θαλάσσιος βιολόγος και Διαχειριστής στο Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας, Χρήστος Τακλής: «Αν η παραλία έχει νότιο προσανατολισμό, τότε θέλουμε ο άνεμος να έρχεται από τα βόρεια και ούτω καθεξής». Όσο για το ερχόμενο τριήμερο, αναφέρει πως οι λουόμενοι πρέπει να έχουν απλώς «το νου τους»: «O κόσμος βλέπει στα 5-10 μέτρα εντός της θαλάσσης. Πιο μέσα, σαφώς και θα είναι μεγαλύτερος ο αριθμών των μεδουσών».

Που οφείλεται η έξαρση

Η έξαρση του αριθμού των μωβ μεδουσών ξεκίνησε το 2020 από το Αιγαίο και την Ισπανία και τη συνέχεια μεταφέρθηκε σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Πρόκειται για έναν φυσικό κύκλο, που ενώ λάμβανε χώρα κατά 10 με 12 χρόνια, πλέον κάνει την εμφάνισή του ανά διετία έως τετρατία. Ως… ένοχος παράγοντας ορίζεται η Κλιματική Αλλαγή: H άνοδος της θερμοκρασίας, ο ευτροφισμός των ειδών, η αλατότητα του νερού και η υπεραλίευση συνιστούν ένα εκρηκτικό μείγμα, σύμφωνα με τον κο Τακλή.

Οι διαδραστικοί χάρτες

«Δεν πρέπει να τους υπολογίζουμε ιδιαίτερα», τόνισε ο Επαμεινώνδας Χρήστου, κάνοντας αναφορά στο γεγονός πως ο αριθμός τους είναι μικρός και πρόκειται για προσωπικές μαρτυρίες.

Δείτε τον διαδραστικό χάρτη σε ζωντανό χρόνο, κάνοντας κλικ πάνω στην εικόνα.

Η επώδυνη συνάντηση στα ανοιχτά

Σε περίπτωση τσιμπήματος χρειάζεται ψυχραιμία αλλά και προσοχή, μας αναφέρει ο συγγραφέας του βιβλίου «Ο κόσμος της θάλασσας» και διαχεριστής στο Ελληνικό Παρατήριο Βιοποικιλότητας, Δημήτριος Πάφρας. «Με θαλασσινό νερό καθαρίζουμε τα υπολείμματα από τα πλοκάμια της μέδουσας που μπορεί να έχουν μείνει στο ανθρώπινο σώμα. Τοποθετούμε πάγο πάνω στο σημείο και στη συνέχεια ένα διάλειμμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό, σε αναλογία 1:1. Σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί μοβ μέδουσες καλό είναι να πηγαίνουμε προετοιμασμένοι στην παραλία».

Τα πιθανά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:
• Πόνος σαν κάψιμο,
• Πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος
• Ναυτία
• Πτώση πίεσης
• Ταχυκαρδία
• Κεφαλαλγία
• Εμετός
• Διάρροια
• Σπασμός των βρόγχων
• Δύσπνοια

Αναλυτικά τα βήματα:
1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό
2. ΔΕΝ τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος
3. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά
4. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή ταυτότητα τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας
5. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά
6. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες
7. Μην χρησιμοποιείτε ξύδι, ούτε γλυκό νερό, ούτε οινόπνευμα, ούτε αμμωνία.

Πηγή: newpost.gr