Την τελευταία του πνοή άφησε, σε ηλικία ογδόντα τεσσάρων ετών, ο σημαντικός πανεπιστημιακός Γιώργος Γραμματικάκης, έπειτα από σύντομη νοσηλεία. Ο Γιώργος Γραμματικάκης γεννήθηκε το 1939 στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Διέγραψε έναν μεγάλο κύκλο σπουδών και επιστημονικής έρευνας, για να επιστρέψει το 1982 στα πάτρια εδάφη ως καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδιάμεσοι σταθμοί ήταν το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Imperial College του Λονδίνου, το ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος» και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στη Γενεύη.
Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα στρέφονταν γύρω από τη δομή της ύλης και την κοσμολογία, ενώ ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ασχολήθηκε επίσης με την ιστορία της επιστήμης. Συμμετείχε από την αρχή στο πείραμα «Νέστωρ», που προσπαθεί να ανιχνεύσει τα νετρίνα στα θαλάσσια βάθη της Πύλου. Εξελέγη δύο φορές (1990-1996) πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ για μια τετραετία διετέλεσε πρόεδρος του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ και συμμετείχε σε επιτροπές εμπειρογνωμόνων για τις προοπτικές της παιδείας και της έρευνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρξε επίσης πρόεδρος του Μουσείου «Νίκος Καζαντζάκης» στην Κρήτη, αντιπρόεδρος στο Δ.Σ της Λυρικής Σκηνής και ευρωβουλευτής με το Ποτάμι (2014-2019).
Έγραψε τα βιβλία: Η κόμη της Βερενίκης (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2018, α’ έκδοση 2006), στο οποίο βασίστηκε η τηλεοπτική σειρά Αναζητώντας τη Βερενίκη (ΕΤ1), Ένας αστρολάβος του ουρανού και της ζωής (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2012), Συνομιλίες με το φως (Ιανός, 2009), Η αυτοβιογραφία του φωτός (Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, 2006) και Κοσμογραφήματα (Πόλις, 1999). Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη σύνδεση της επιστήμης με τη μουσική και τιμήθηκε με ποικίλες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών για τη συμβολή του στην παιδεία και την επιστήμη.