Δύο φεστιβάλ βιβλίου στην Κέρκυρα, 30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου

Δύο φεστιβάλ βιβλίου στην Κέρκυρα, 30 Οκτωβρίου – 4 Νοεμβρίου

Στον Τίτο Πατρίκιο, στο Έτος Άλκης Ζέη, στη βαλκανική λογοτεχνία και σε ξεχωριστά βιβλία είναι αφιερωμένα τα φετινά Διεθνή Φεστιβάλ Κέρκυρας, Ποίησης και Πεζογραφίας:

Φεστιβάλ Ποίησης: «Ο Τίτος Πατρίκιος και η μαγεία των λέξεων»

Φεστιβάλ Πεζογραφίας: «Η Άλκη Ζέη, τα Βαλκάνια και η μαγεία της μουσικής»

Έτσι, για μια εβδομάδα, από τη Δευτέρα 30/10 έως την Τετάρτη 1/11 και από την Πέμπτη 2/11 έως το Σάββατο 4/11, η Κέρκυρα μετατρέπεται στο Νησί του Βιβλίου, με δύο φεστιβάλ, μ’ ένα φιλόδοξο πρόγραμμα και πολλές, σημαντικές εκδηλώσεις, που σχεδίασε και προετοίμασε ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Μηνάς Βιντιάδης.

Αναλυτικά:

Φεστιβάλ Ποίησης

Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

Ένας αξιόλογος ποιητής από την Αλβανία, ο Λουάν Τζούλις, παρουσιάζει το έργο του. Θα μιλήσει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Κατερίνα Χριστόγερου και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Θώμη Καρύδη.

Τρίτη 31 Οκτωβρίου

Η ποιήτρια Τασούλα Τσιλιμένη παρουσιάζει τη συλλογή της Η αφωνία του απογεύματος (εκδ. Μανδραγόρας). Σχολιάζει ο Δρ Ιστορίας και Αρχαιολογίας Κώστας Σουέρεφ και ποιήματα θα απαγγείλει η ηθοποιός Χριστίνα Ροκαδάκη.

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου

Ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας ποιητής θα τιμηθεί από τον Δήμο Κέρκυρας, θα συζητήσει με τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Μηνά Βιντιάδη και τον αγαπημένο του φίλο ηθοποιό Μιχάλη Μητρούση, που θα διαβάσει ανέκδοτα πεζά του. Χαιρετίζει και απαγγέλλει ποιήματά του η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, Βαρβάρα Δούκα. Τέλος, θα απαντήσει σε ερωτήσεις όσων τον τιμήσουν με την παρουσία τους και θα υπογράψει βιβλία του.

Φεστιβάλ Πεζογραφίας

Πέμπτη 2 Νοεμβρίου

Αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση της Άλκης Ζέη με τη συμμετοχή του αγαπημένου φίλου της συγγραφέως, Τίτου Πατρίκιου, και των συγγραφέων που έχουν έλθει στο νησί. Θα μιλήσει και θα συντονίσει η πανεπιστημιακός Τασούλα Τσιλιμένη, διευθύντρια του Μουσείου Παιδικής Λογοτεχνίας, που ετοιμάζει έκθεση και συνέδριο για τη Ζέη, και συμμετέχει διαδικτυακά η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Γενεύης και ποιήτρια Βάλια Τσάιτα.

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου

– Παρουσίαση του μυθιστορήματος Ιερεμιάδα της Χλόης Κουτσουμπέλη (εκδ. Εστία). Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Μαρία Οικονόμου.

–  «Η μουσική στις σελίδες των βιβλίων»: Ο συγγραφέας Μηνάς Βιντιάδης θα παρουσιάσει το βιβλίο του Μια μέρα με τον Μότσαρτ (Ελληνοεκδοτική, 2023), που στη θεατρική του μορφή παρουσιάζεται έως τα Χριστούγεννα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επίσης, η καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Ζωή Διονυσίου παρουσιάζει το βιβλίο της Ένα ταξίδι στο ρεμπέτικο για παιδιά και μεγάλους, που συνέγραψε από κοινού με την Gail Holst-Warhaft (εκδ. Fagotto Books, 2022). Η Ευγενία Ζάγουρα, εκπαιδευτικός και πρόεδρος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, μιλά για την παράσταση Το μπαγλαμαδάκι, βασισμένη στο παραπάνω βιβλίο. Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου μοιράζονται τις εμπειρίες τους και τραγούδια από την παράσταση.

Παράλληλη εκδήλωση: Το μεσημέρι, στις 12, οι λογοτέχνες θα επισκεφθούν την έκθεση στο Παλαιό Φρούριο, που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Κερκυραίο συγγραφέα Κωνσταντίνο Θεοτόκη, με τίτλο Άφθαρτος λόγος.

Σάββατο 4 Νοεμβρίου

«Η ελληνική λογοτεχνία στα Βαλκάνια. Πραγματικότητα-προοπτικές»: Δύο μεταφράστριες και εξαίρετες λογοτέχνιδες, η Ισμήνη Ραντούλοβιτς από τη Σερβία και η Άντζελα Μπράτσου από τη Ρουμανία, συζητούν με την αντιπρόεδρο της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης, Χλόη Κουτσουμπέλη, και παρουσιάζουν το σημερινό τοπίο και το μέλλον των βιβλίων στις χώρες της Βαλκανικής.

Όλες οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Ιόνιο Βουλή, στις 7 μ.μ.

Ευχαριστίες στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας για την πολύτιμη βοήθεια.