ΗΠΑ: Γιατί το δικαστήριο είπε όχι στη συγχώνευση Penguin Random House και Simon & Schuster

ΗΠΑ: Γιατί το δικαστήριο είπε όχι στη συγχώνευση Penguin Random House και Simon & Schuster

Σε ογδόντα σελίδες εκτείνεται το σκεπτικό όπου η δικαστής Φλόρενς Παν (Florence Pan) εξηγεί τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε να μπλοκάρει τη σχεδιαζόμενη εξαγορά του εκδοτικού οίκου Simon & Schuster από την Penguin Random House, δικαιώνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει κατά της συγχώνευσης το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Παν, η συγχώνευση θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικό πλήγμα στη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού στην αμερικανική αγορά του βιβλίου, καθώς η νέα οντότητα που θα προέκυπτε από αυτήν θα είχε μερίδιο αγοράς της τάξεως του 49%, υπερδιπλάσιο δηλαδή από αυτό του μεγαλύτερου ανταγωνιστή της. Σημειωτέον ότι η Penguin Random House, που ανήκει στον γερμανικό όμιλο Bertelsmann, είναι ο μεγαλύτερος εκδοτικός οίκος στις ΗΠΑ, ενώ η Simon & Schuster, που ανήκει στον αμερικανικό όμιλο Paramount Global, είναι ο τρίτος μεγαλύτερος.

Αξιοσημείωτη είναι η επισήμανση της Παν για την αγορά του βιβλίου, με την επίκληση μίας φράσης του Τζον Στάινμπεκ: «Ο Τζον Στάινμπεκ είχε δηλώσει: “υποθέτω ότι ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά βιβλία”. Προφανώς, το εννοούσε αυτό με τη μεταφορική έννοια, ως ένα σχόλιο για τη δύναμη των βιβλίων να μορφώνουν, να εμπλουτίζουν και να εξερευνούν. Όμως σήμερα η δήλωση αυτή ανταποκρίνεται στην αλήθεια και από οικονομικής άποψης: η λιανική αγορά βιβλίων στις ΗΠΑ ξεπερνούσε τα 11,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 και έκτοτε συνεχίζει να επεκτείνεται. Ο κόσμος θέλει να διαβάσει. Και οι εκδότες έχουν τεράστια ισχύ και ευθύνη να αποφασίζουν ποια βιβλία –και άρα ποιες ιδέες και ποιες ιστορίες– θα διατίθενται σε ευρεία κλίμακα στο κοινό».

Από το σκεπτικό της απόφασης προκύπτει εξάλλου ότι η Παν δεν έλαβε υπόψη τον ισχυρισμό των δύο εκδοτικών οίκων ότι η Penguin Random House θα ήταν το ιδανικό «σπίτι» για τη Simon & Schuster, ενώ θα μπορούσε να οδηγηθεί στην καταστροφή αν πέσει στα χέρια κάποιας επενδυτικής εταιρείας άσχετης με τον κλάδο του βιβλίου. Σύμφωνα με τη δικαστή, το επιχείρημα αυτό δε σχετίζεται με την υπόθεση, καθώς δεν έχει συνάφεια με τα ζητήματα ανταγωνισμού που εξετάστηκαν στο πλαίσιο αυτής.

 

Πηγή : diastixo.gr