Αταξία και σύγχυση αριστερά της ΝΔ

Αταξία και σύγχυση αριστερά της ΝΔ

Μικρές πιθανότητες επιτυχίας έχει η νέα διαπραγμάτευση που θα γίνει σήμερα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς για την Προανακριτική, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε να συνυπογράψει κείμενο για την Γάζα με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης χωρίς να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση.

Aν υπάρχει κάτι για το οποίο δεν χρειάζεται να ανησυχεί η κυβέρνηση, αυτό είναι η συσπείρωση όλων των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων σε ένα μέτωπο που θα μπορούσε να την πιέσει ουσιαστικά εκφράζοντας την κοινωνική αντιπολίτευση.

Η Προανακριτική που, αντικειμενικά, αποτελεί πρόβλημα για τη ΝΔ έχει γίνει αιτία έντασης και μεταξύ των κομμάτων αριστερά της, με το ΠΑΣΟΚ να αυτονομείται και να αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά δυσκολεύονται να συνεννοηθούν για να καταθέσουν κοινό αίτημα, διαφωνώντας ως προς το αν πρέπει ή όχι να μπει στο κάδρο ο πρωθυπουργός.

Σήμερα αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, υπό τους Δ. Καλαματιανό και Δ. Τζανακόπουλο αντίστοιχα, θα κάνουν μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος, χωρίς αυτό να είναι καθόλου εύκολο.

Η Νέα Αριστερά περιμένει γραπτό κείμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ στο οποίο θα περιγράφονται τα συγκεκριμένα αδικήματα τα οποία θεωρούν ότι μπορούν να αποδοθούν στον πρωθυπουργό.

Η άποψη που κυριαρχεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς είναι ότι «η δικογραφία δεν περιλαμβάνει ισχυρές ενδείξεις ποινικής ευθύνης για τον κ. Μητσοτάκη” και αν στηθεί κάλπη για την παραπομπή του, όταν θα γίνει η ψηφοφορία για τη σύσταση της Προανακριτικής Επιτροπής, πιστεύουν ότι “θα έχει τη δυνατότητα να εμφανιστεί ως θύμα, ενώ είναι ο θύτης στην υπόθεση της συγκάλυψης».

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιες πηγές της Νέας Αριστεράς επισημαίνουν ότι «η προανακριτική έχει δικαστικές/ανακριτικές αρμοδιότητες, δεν αναζητά πολιτικές ευθύνες, ούτε υποχρεώνει τα πολιτικά πρόσωπα που παραπέμπονται να απολογηθούν». Και καταλήγουν με τη σημείωση ότι «το να μπει στο κάδρο ο κ. Μητσοτάκης με μια ασταθή νομική βάση, είναι σχεδόν δώρο για τον ίδιο: του προσφέρει οδό διαφυγής, καθώς η Νέα Δημοκρατία διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή για να απορρίψει την πρόταση ως «προδήλως αβάσιμη» και έτσι να τον «αθωώσει» προκαταβολικά».

Με διατυπωμένη ήδη τη θέση της Νέας Αριστεράς, δεν διαφαίνεται διέξοδος, καθώς ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος έχει μιλήσει υπέρ μιας πρότασης που θα αναφέρεται στις ευθύνες και του πρωθυπουργού, ενώ στο Εκτελεστικό Γραφείο υπήρξε ομοφωνία, με την εξαίρεση μόνο του Χρήστου Σπίρτζη.

Ο Σ. Φάμελλος και ο Αλ. Χαρίτσης «συναντήθηκαν» στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ για τη Γάζα την οποία απέστειλαν από κοινού με τον γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα και την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Μάλιστα, ενώ όταν πήρε αυτή την πρωτοβουλία ο Δ. Κουτσούμπας είχε επικοινωνήσει και με τον Κυρ. Βελόπουλο ο οποίος είχε ανταποκριθεί, τελικά αποφασίστηκε το κείμενο να υπογραφεί μόνο από τους πολιτικούς αρχηγούς του προοδευτικού χώρου για λόγους συμβολικούς και ουσιαστικούς.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης δεν στήριξε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς να εξηγηθεί το σκεπτικό του από την Χαριλάου Τρικούπη. Στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνεται από αρκετούς αυτή η επιλογή, από τους περισσότερους όχι δημόσια (ακόμη).

newzme.gr
Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.