Ανακυκλώνοντας τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» στο «1984» του Όργουελ

Ανακυκλώνοντας τον «Κώδικα Ντα Βίντσι» στο «1984» του Όργουελ

1.250 ξεχωριστά αντίτυπα του εμβληματικού 1984 του Τζορτζ Όργουελ δημιούργησε ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Σρίγκλι (David Shrigley). Η ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων βιβλίων έγκειται στο γεγονός ότι για τη δημιουργία τους χρειάστηκε να… θυσιαστούν 6.000 αντίτυπα του βιβλίου Κώδικας Ντα Βίντσι του Νταν Μπράουν, τα οποία ανακυκλώθηκαν για να «μεταμορφωθούν» στο 1984.

Η ιδέα ήρθε στον Σρίγκλι το 2017, όταν είδε αναφορές σε εφημερίδες για ένα φιλανθρωπικό κατάστημα που ζητούσε από τον κόσμο να μην του δωρίσει άλλα αντίτυπα του Κώδικα Ντα Βίντσι, διότι είχε ήδη πάρα πολλά. Έκτοτε άρχισε να συλλέγει αντίτυπα του συγκεκριμένου βιβλίου, με σκοπό να τα μετατρέψει σε μία νέα έκδοση του 1984. Ο ίδιος, μιλώντας στο BBC, ξεκαθάρισε πως δεν έχει κάτι εναντίον του Κώδικα Ντα Βίντσι, απλώς ήταν ένα βιβλίο του οποίου μπορούσε πολύ εύκολα να βρει περισσευούμενα αντίτυπα.

Γιατί όμως διάλεξε το 1984; Σύμφωνα με τον ίδιο: «Ο Τζορτζ Όργουελ, νομίζω, ήθελε [το βιβλίο] να είναι μια προειδοποίηση. Δεν ήταν απαραιτήτως μια παραβολή για ένα υπάρχον καθεστώς, αλλά κάποιου είδους προειδοποίηση για το τι μπορεί να συμβεί όταν δεν εκτιμάμε τη δημοκρατία μας. Δε χρειάζεται να σκεφτούμε πολύ σχετικά με το πώς λειτουργεί σήμερα η κοινωνία μας, για να δούμε κάποιους παραλληλισμούς».

Πηγή