Με μια αμφιλεγόμενη απόφαση, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την αναθεώρηση του κανονισμού για τις αποζημιώσεις επιβατών, αυξάνοντας τα όρια καθυστερήσεων και περιορίζοντας σημαντικά τα περιθώρια αποζημίωσης – μια εξέλιξη που προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και οργανώσεις καταναλωτών, οι οποίες καταγγέλλουν ότι η ΕΕ «χαρίζεται» στις αεροπορικές εταιρείες.
Την Πέμπτη μια οριακή πλειοψηφία κρατών-μελών συμφώνησε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να «ψαλιδίσει» τα δικαιώματα των επιβατών αεροσκαφών – μετά από διαπραγματεύσεις που έπεισαν μικρότερα κράτη να υποστηρίξουν την αναθεώρηση που χαρίζει στις αεροπορικές εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι επιβάτες δικαιούνται αποζημίωση από 250 έως 600 ευρώ για καθυστερήσεις άνω των τριών ωρών, όπως έχουν ορίσει τα ανώτατα δικαστήρια της ΕΕ. Ωστόσο, στο πρόσφατο Συμβούλιο στην Λουξεμβούργο, οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να αυξηθούν τα όρια καθυστέρησης και να μειωθούν τα ποσά αποζημίωσης – πρωτοβουλία στην οποία αντιτάχθηκαν κυρίως η Γερμανία και η Ισπανία.
Η Πολωνία ωστόσο – η οποία προεδρεύει της ΕΕ – εξασφάλισε στήριξη από κράτη που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 65% του πληθυσμού της ΕΕ, φτάνοντας το απαιτούμενο όριο για την υιοθέτηση της συμφωνίας.
Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που φαίνεται πως έχει κλειδώσει, η αποζημίωση θα καταβάλλεται μόνο μετά από καθυστέρηση 4 ωρών για πτήσεις κάτω των 3.500 χιλιομέτρων, ενώ για μεγαλύτερες πτήσεις η καθυστέρηση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6 ωρών – μειώνοντας σημαντικά τα δικαιώματα σε σχέση με το τωρινό όριο των 3 ωρών.
Η ένωση προστασίας καταναλωτών BEUC καταδίκασε την αλλαγή, επισημαίνοντας πως οι νέες προϋποθέσεις θα αφήνουν εκτός αποζημίωσης τους περισσότερους επιβάτες, αφού οι καθυστερήσεις συνήθως κυμαίνονται μεταξύ 2 και 4 ωρών.
Σε αντάλλαγμα για τα αυστηρότερα όρια, οι αεροπορικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να απλοποιήσουν τη διαδικασία αποζημίωσης.
Σημειώνεται πως η απόφαση του Συμβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που καταγγέλλει πως με τέχνασμα επιχειρείται να μείνει εκτός της νομοπαρασκευαστικής διαδικασίας.