«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να γίνει η Ακρόπολη μια κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ» δήλωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν την οργή εξαιτίας φωτογραφιών που κυκλοφορούν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης από το Σάββατο και εικονίζονται τουρίστες στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ντυμένοι ως Ηρακλής και Αμαζόνα ή ως αρχαιοελληνικά αγάλματα και θεότητες της αρχαιότητας διατάχθηκε ΕΔΕ για να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες.

Η βουλεύτρια Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού επέτρεψε να γίνει η Ακρόπολη μια κακόγουστη Ντίσνεϊλαντ».

Τι λέει το υπουργείο Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν -με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες.

Έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαΐου».

Πάντως, ανεξάρτητα από όσα υποστηρίζει το υπουργείο, εξακολουθούν να υφίστανται ερωτήματα για το περιστατικό, όπως, επί παραδείγματι, πώς είναι δυνατόν να στήθηκε ένα τέτοιο σκηνικό σ’ έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Αναπάντητα ερωτήματα

Εύλογο το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να πέρασαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο άτομα που ήταν ντυμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο και να μην έγιναν αντιληπτά από κανέναν από τους φύλακες;

Πράγματι «εμφιλοχώρησαν» ή η εν λόγω ξενάγηση ήταν προγραμματισμένο να γίνει με αυτόν τον τρόπο; Έναν τρόπο που, αν μη τι άλλο, αποτελεί προσβολή.

Ο ιερός βράχος την Ακρόπολης δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε «Ντίσνεϊλαντ». Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που εγείρει αυτή η υπόθεση.
Κατά πληροφορίες που απομένει να επιβεβαιωθούν, το επίμαχο γκρουπ τουριστών απαρτιζόταν από Ινδούς επιχειρηματίες.