Αιφνιδιασμός Σαμαρά: Απρόθυμοι οι Βουλευτές της ΝΔ να τον στηρίξουν – Σενάρια για νέο κόμμα με Νο2 τη Λατινοπούλου – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Αιφνιδιασμός Σαμαρά: Απρόθυμοι οι Βουλευτές της ΝΔ να τον στηρίξουν – Σενάρια για νέο κόμμα με Νο2 τη Λατινοπούλου – Ποια θα είναι τα επόμενα βήματα

Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να επισπεύσουν τη δημιουργία κόμματος εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού

Αν κάτι αιφνιδίασε την πλευρά του αποπεμφθέντος από τη Νέα Δημοκρατία πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά δεν ήταν τόσο η διαγραφή του όσο το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πρόθυμα να τον υποστηρίζουν.

Η διαγραφή θεωρούνταν πάνω κάτω προδιαγεγραμμένη, αν και δεν την περίμεναν να έρθει με αφορμή την επίμαχη συνέντευξή του.  Πίστευαν δηλαδή ότι ο κ. Σαμαράς θα αποπεμφθεί σε μεταγενέστερο χρόνο κι ως συνέπεια άλλης πιθανότατα πιο σκληρής παρέμβασής του. Παρ’ όλα αυτά το περιβάλλον του δεν έπεσε από το σύννεφα μαθαίνοντας τα νέα περί διαγραφής.  Συνεργάτες του σχολίαζαν ότι δεν είπε κάτι διαφορετικό σε σχέση με όσα έχει αναφέρει στο πρόσφατο παρελθόν με εξαίρεση την πρόταση που διατύπωσε προτείνοντας τον Κώστα Καραμανλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Η αλήθεια είναι ότι υπέδειξε στον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του υπουργού Εξωτερικών και τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι “χαριεντίστηκε” με τους κ.κ. Ερντογάν και Ράμα στοιχείο κριτικής που είχε προσωπικά χαρακτηριστικά.

Όπως και να’ χει η έκπληξη για την πλευρά Σαμαρά εστιάζεται στο επίπεδο των εντυπώσεων. Μετά τις ανακοινώσεις περί διαγραφής του δεν βρέθηκαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να εναντιωθούν στην απομάκρυνσή του. Ασφαλώς ο πρώην πρωθυπουργός δεν περίμενε δηλώσεις στήριξης και συμπάθειας από 5-6 “δικούς” του βουλευτές που θεωρούνται δεδομένοι ως προς την πολιτική τους στάση. Ο Αντώνης Σαμαράς περίμενε από βουλευτές που στέκονται κριτικά απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να πάρουν υπέρ του θέση στα γεγονότα. Για παράδειγμα ο Νικήτας Κακλαμάνης που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί “μητσοτακικός” πήρε αποστάσεις από το περιεχόμενο της συνέντευξης και αντιμετώπισε ως αυτονόητη τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού. Επίσης, δύο υπουργοί που  ενίοτε με τις απόψεις που εκφράζουν κινούνται στα όρια της άκρας δεξιάς όπως οι κ.κ. Γεωργιάδης και Βορίδης θεώρησαν ως αναπόφευκτη τη διαγραφή Σαμαρά. Ίσως και γι’ αυτόν το λόγο ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Νίκος Τσούτσιας σχολίασε δηκτικά ότι μάλλον θα έπρεπε να διαγραφεί και ο κ. Γεωργιάδης αφού και ο ίδιος πρότεινε για την Προεδρία της Δημοκρατίας τον Κώστα Καραμανλή.

Κοινώς, ο αιφνιδιασμός Σαμαρά συνίσταται στο πεδίο των εντυπώσεων. Είναι άλλο να αποχωρείς και να δημιουργείται ένα κλίμα δυσαρέσκειας για την απομάκρυνσή σου και άλλο να μην εκδηλώνονται φωνές εκ των έσω υπέρ της παραμονής σου. Εξ αυτού του λόγου έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία το πώς θα αντιδράσει τις επόμενες ημέρες για το θέμα ο κ. Καραμανλής ο οποίος αναμένεται να μιλήσει σε παρουσίαση βιβλίου στην Πάτρα.

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά του Αντώνη Σαμαρά; Όλα δείχνουν ότι οι εξελίξεις μπορεί να επισπεύσουν τη δημιουργία κόμματος εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού. Στο περιβάλλον του πιστεύουν ότι ένα ποσοστό 20% από το 41% των ψηφοφόρων του 2023 της ΝΔ ανήκει στην παραδοσιακή δεξιά και είναι δυσαρεστημένο από τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκτιμούν ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να προσεγγίσει αυτό το κομμάτι της “παραμελημένης” Νέας Δημοκρατίας και συγχρόνως ένα κομμάτι της αποκαλούμενης από τον ίδιο “υπερδεξιάς” που εκφράζεται από το κόμμα Λατινοπούλου ενδεχομένως και το κόμμα “Νίκη”. Στον ορίζοντα του πρώην πρωθυπουργού δεν φαίνεται κάποια σκέψη για συνεργασία με το κόμμα Βελόπουλου. Ο χρόνος κατά τον οποίο θα κινηθούν οι διαδικασίες για την συγκρότηση κόμματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Μπορεί να έρθει σε τρεις μήνες, σε έξι μήνες ή σε ένα χρόνο αναλόγως των πολιτικών εξελίξεων. Τα σενάρια θέλουν τον κ. Σαμαρά να επιθυμεί να ενσωματώσει στο κόμμα του την κυρία Λατινοπούλου και να την “χρίσει” περίπου κάτι σαν το Νο2 ενός νέου πολιτικού σχηματισμού που θα εκφράζει τους απογοητευμένους νεοδημοκράτες και ό,τι άλλο πέραν της ΝΔ.

 Το εγχείρημα φαίνεται εύκολο σε μία εποχή συντηρητικοποίησης και της ελληνικής κοινωνίας με αποκήρυξη της woke ατζέντας αλλά θα γίνει δύσκολο στην περίπτωση που ο κ. Μητσοτάκης επιμείνει στην στροφή του προς τα δεξιά και στην διεκδίκηση της δεξιάς ταυτότητας της ΝΔ κάτι στο οποίο επέμεινε ο κ. Παύλος Μαρινάκης αντικρούοντας το επιχείρημα της πλευράς Σαμαρά ότι η ΝΔ έχει γίνει μπλε ΣΥΡΙΖΑ.

 

Πηγή