Κλιμακώνεται η τοξική ρητορική της Τουρκίας προς την Κύπρο με απειλές ότι θα επαναληφθούν οι σκοτεινές ενέργειες του παρελθόντος.
Σε νέα κλιμάκωση της ρητορικής της προχώρησε η Τουρκία, εξαπολύοντας απειλές κατά της Κύπρου και προειδοποιώντας για ενδεχόμενη επανάληψη ενεργειών του παρελθόντος, υπό το καθεστώς της «εγγυήτριας δύναμης».
Πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας ισχυρίζονται ότι στην Κύπρο επικρατεί ειρήνη χάρη στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν τη Λευκωσία για «ρητορική βίας και εχθρότητας» και κατηγορούν τους Ελληνοκύπριους για «ίδρυση νέας τρομοκρατικής οργάνωσης», με αφορμή δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου.
«Η δήλωση του Αρχιεπισκόπου πρέπει να ιδωθεί υπό το πρίσμα της δημιουργίας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης, η οποία απασχολεί την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες. Αυτή η προσέγγιση αγνοεί το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες, στοχοποιεί τα νόμιμα δικαιώματα και την ασφάλεια του τουρκοκυπριακού λαού», ανέφεραν οι πηγές του τουρκικού ΥΠΑΜ.
Σε αυτό το πλαίσιο, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία να εγκαταλείψει τη «γλώσσα της βίας» και να λειτουργήσει με «κοινή λογική», προειδοποιώντας με έμμεση αναφορά στα γεγονότα του 1974:
Την ίδια γραμμή ακολούθησε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, δηλώνοντας ξεκάθαρα πως το ομοσπονδιακό μοντέλο λύσης είναι πλέον «εκτός τραπεζιού»:
«Ό,τι κι αν λένε οι Ελληνοκύπριοι και η Ε.Ε., το μοντέλο της ομοσπονδίας έχει τελειώσει. Και ήταν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι που το απέσυραν».