«Θύελλα» σε ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ της Ιρλανδίας

«Θύελλα» σε ένα από τα παλαιότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ της Ιρλανδίας

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η απόφαση των διοργανωτών ενός από τα παλαιότερα λογοτεχνικά φεστιβάλ της Ιρλανδίας, του Listowel Writers’ Week, να αντικαταστήσει την επιτροπή εθελοντών που παραδοσιακά βοηθά στη διοργάνωση εδώ και 51 χρόνια με κάποιον επαγγελματία του χώρου.

Η απόφαση αυτή ελήφθη με βάση μία έκθεση συμβουλευτικής εταιρείας, σύμφωνα με την οποία υπήρχε μια «τοξική» κουλτούρα γύρω από το φεστιβάλ, που έπρεπε να διορθωθεί. Οι διοργανωτές πρότειναν στα μέλη της επιτροπής να αναλάβουν άλλες θέσεις, πρόταση που δεν έγινε δεκτή, καθώς οι εθελοντές ενοχλήθηκαν τόσο από τη διάλυση της επιτροπής τους, όσο και από την επιλεκτική διαρροή σημείων της έκθεσης. Ακολούθησε και η παραίτηση του διάσημου Ιρλανδού συγγραφέα Κολμ Τόιμπιν από τη θέση του προέδρου, ο οποίος σχολίασε πως το φεστιβάλ στηρίζεται στα θεμέλια μιας ισχυρής λογοτεχνικής κοινότητας, χαρακτηρίζοντας τη μέχρι πρότινος λειτουργία του ως παράδειγμα προς μίμηση για οποιαδήποτε αντίστοιχη εκδήλωση.

Από την πλευρά τους, οι διοργανωτές υποστήριξαν πως η επιλογή ενός επαγγελματία «θα ενισχύσει την ποιότητα του καλλιτεχνικού μας προγραμματισμού, θα διευρύνει και θα εμβαθύνει την απήχηση του φεστιβάλ μας και θα διασφαλίσει ότι ο προγραμματισμός μας αντανακλά την πλούσια ποικιλομορφία και την προκλητική περιπλοκότητα του κόσμου στον οποίο ζούμε».