Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης για την ομιλία του Σαλμάν Ρούσντι, ο οποίος τιμήθηκε με το Γερμανικό Βραβείο Ειρήνης από τη Γερμανική Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών για το «αδάμαστο πνεύμα του» και τον «εμπλουτισμό του κόσμου μας με την αγάπη του για την αφήγηση».
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, μετά και τη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πέρυσι στη Νέα Υόρκη, ο Σαλμάν Ρούσντι μίλησε για τις, κατά τη γνώμη του, δύο μεγάλες απειλές στον κόσμο για τη λογοτεχνία και την ελευθερία της έκφρασης: τον αυταρχισμό και τον θρησκευτικό φασισμό. «Όσοι από εμάς ζήσαμε την τελευταία δεκαετία στις ΗΠΑ την τρέλα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είμαστε αντιμέτωποι με το πολύ ανησυχητικό γεγονός ότι ένα από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στις ΗΠΑ φαίνεται να έχει απομακρυνθεί από τις δημοκρατικές αξίες και να έχει περάσει σε ένα είδος κουλτούρας προσωπικότητας», σχολίασε, προσθέτοντας ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπου αναδύονται «μίνι Τραμπ».
Ο ίδιος τόνισε για τον ρόλο της λογοτεχνίας: «Η λογοτεχνία δείχνει τον κόσμο ως ένα πλούσιο και πολυσύνθετο μέρος, κι αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη στενόμυαλη, μεγαλομανή οπτική. Δεν υπάρχει καλό φανατικό βιβλίο. Η λογοτεχνία μάς δείχνει έναν κόσμο ειλικρίνειας και ποικιλίας, και επομένως ανεκτικότητας». Δήλωσε ακόμα την αντίθεσή του στους πολέμους, ενώ αναφερόμενος στη σύρραξη στη Μέση Ανατολή εξέφρασε τον αποτροπιασμό του τόσο για την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, όσο και για τα αντίποινα του Ισραήλ.
Σημειωτέον ότι τα βιβλία του Σαλμάν Ρούσντι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.