Πρώτη φορά δημοσιεύεται στα αγγλικά προφητικό δοκίμιο του Στάινμπεκ

Πρώτη φορά δημοσιεύεται στα αγγλικά προφητικό δοκίμιο του Στάινμπεκ

Ένα δοκίμιο του Τζον Στάινμπεκ με θέμα τη δημοκρατία στις ΗΠΑ, γραμμένο το 1954, δημοσιεύεται πρώτη φορά στα αγγλικά από το περιοδικό Strand. Αν και ο Στάινμπεκ το έγραψε στα αγγλικά, το δοκίμιο είχε δημοσιευτεί μόνο στα γαλλικά από τη Le Figaro Littéraire, όμως το αμερικανικό περιοδικό ζήτησε και έλαβε την άδεια των κληρονόμων του συγγραφέα για να το παρουσιάσει πρώτη φορά και στο αγγλόφωνο κοινό.

Στο άρθρο του, ο Στάινμπεκ αναφερόταν στον μακαρθισμό, το «κυνήγι μαγισσών» κατά των κομμουνιστών που εξαπολύθηκε στις ΗΠΑ μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υπονοώντας ότι ήταν μία απειλή εκ των έσω για την αμερικανική δημοκρατία, η οποία όμως θα έβγαινε δυνατότερη από αυτή τη δοκιμασία. «Πάντα είχαμε έναν Μακάρθι. Θα μπορούσα να παραθέσω ονόματα και κινήματα που φτάνουν μέχρι την αρχή της ιστορίας μας. Και πάντα το τέλος ήταν το ίδιο. Αλλάζει όνομα κάθε φορά. Χρησιμοποιεί πάντα το δόλωμα της βελτίωσης ή της ασφάλειας», παρατηρούσε, προειδοποιώντας για τους κινδύνους της ανάθεσης εξουσιών σε ανθρώπους που εξυπηρετούν ίδια συμφέροντα σε βάρος του κοινού συμφέροντος.

Ο διευθυντής του περιοδικού Strand σημείωσε σχετικά: «Συχνά σκεφτόμαστε τον Στάινμπεκ ως συγγραφέα λογοτεχνίας, όμως δείχνει την πολιτική πλευρά του στο άρθρο αυτό, όπου παρά τον πόνο και τις κατεστραμμένες ζωές εξαιτίας του μακαρθισμού εκφράζει την άποψη ότι όλ’ αυτά θα αποτελέσουν μια μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, το κύριο μήνυμα του Στάινμπεκ είναι προφητικό και προειδοποιεί τους αναγνώστες να μην έχουν την ψευδαίσθηση ότι μόλις τελειώσει ο μακαρθισμός όλα θα είναι εύκολα. Υπονοεί ότι η δημοκρατία μας θα αντιμετωπίσει κι άλλους κινδύνους εκ των έσω και, βλέποντας τους τίτλους των ειδήσεων καθημερινά, φαίνεται πως οι φόβοι του ήταν δικαιολογημένοι».

Πηγή: diastixo.gr