Καμίλα Λέκμπεργ: Η απάντηση στις κατηγορίες για τον σκιώδη συγγραφέα των βιβλίων της

Καμίλα Λέκμπεργ: Η απάντηση στις κατηγορίες για τον σκιώδη συγγραφέα των βιβλίων της

Αίσθηση έχουν προκαλέσει στη Σουηδία οι ισχυρισμοί ενός δημοσιογράφου ότι η εξαιρετικά επιτυχημένη συγγραφέας Καμίλα Λέκμπεργ (Camilla Läckberg) δεν έχει γράψει η ίδια ορισμένα βιβλία της, αλλά στην πραγματικότητα αυτά έχουν γραφτεί με τη βοήθεια ενός σκιώδους συγγραφέα (ghost writer) – ενός άλλου συγγραφέα, δηλαδή, που δεν κατονομάζεται στην έκδοση και δεν του αποδίδεται το έργο.

Ο δημοσιογράφος Lapo Lappin, που εργάζεται στο διαδικτυακό περιοδικό Kvartal, χρησιμοποίησε ψηφιακά εργαλεία ανάλυσης δεδομένων για να αναλύσει τα βιβλία της Λέκμπεργ, με βάση τις λέξεις που εμφανίζονται πιο συχνά σε αυτά. Αν και τα πρώτα βιβλία μυστηρίου της, με τα οποία έγινε διάσημη, πράγματι εμφάνιζαν κοινά στοιχεία, δεν ισχύει το ίδιο και με τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά της, Ασημένια φτερά και Το χρυσό κλουβί, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλες ομοιότητες με έργα του συγγραφέα Πασκάλ Ένγκμαν, ο οποίος έχει συνεργαστεί με τη Λέκμπεργ στον εκδοτικό οίκο Forum. Ένα ακόμα μυθιστόρημα με την υπογραφή της Λέκμπεργ, το Γυναίκες χωρίς έλεος, φαίνεται να ταυτίζεται πλήρως με το συγγραφικό στιλ του Ένγκμαν.

Η θεωρία ότι ο Ένγκμαν λειτουργεί ως σκιώδης συγγραφέας για λογαριασμό της Λέκμπεργ δεν είναι καινούργια, ωστόσο η ίδια η Λέκμπεργ την έχει διαψεύσει και στο παρελθόν, υποστηρίζοντας πως ο Ένγκμαν λειτουργεί ως επιμελητής των βιβλίων της «και τίποτα παραπάνω». Αντιδρώντας στο δημοσίευμα, η συγγραφέας επανέλαβε πως ο Ένγκμαν την έχει βοηθήσει να βρει μια νέα φωνή στα τελευταία μυθιστορήματά της, χωρίς να διαψεύσει ανοιχτά τα ευρήματα του δημοσιογράφου. Αντίθετα, ο Ένγκμαν δήλωσε στο Kvartal: «Όποιος έχει εκδώσει βιβλίο ξέρει ότι είναι δουλειά του επιμελητή να δουλεύει το κείμενο του συγγραφέα με διάφορους τρόπους. Για να είμαι σαφής, διαψεύδω κατηγορηματικά αυτό που υπονοείτε».

Σημειωτέον ότι τα βιβλία της Καμίλα Λέκμπεργ κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.

Πηγή