Η «προφητεία» του Ντάγκλας Άνταμς για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Η «προφητεία» του Ντάγκλας Άνταμς για τα ηλεκτρονικά βιβλία

Μία εντυπωσιακά εύστοχη «προφητεία» του συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς (1949-2001) για τα ebooks περιλαμβάνει ένα νέο βιβλίο, όπου αποκαλύπτονται άγνωστες πτυχές της ζωής και του έργου του δημιουργού του Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ, αντλώντας στοιχεία από επιστολές, σημειώσεις και άλλα χειρόγραφα από το προσωπικό του αρχείο.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάζονται στο 42: The Wildly Improbable Ideas of Douglas Adams, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, πολύ πριν κυκλοφορήσει το Kindle της Amazon και εμφανιστούν τα ηλεκτρονικά βιβλία, ο Άνταμς είχε γράψει στις σημειώσεις του: «Πολλή αντίσταση στα ebooks από το κοινό. Ειδικά από όλους αυτούς τους ανθρώπους που δέκα χρόνια πριν έλεγαν ότι δεν έβλεπαν κανένα νόημα στο να πληκτρολογούν στον υπολογιστή. Πιστεύω ότι αυτή η αντίσταση σταδιακά θα εξαφανιστεί, καθώς το ίδιο το ηλεκτρονικό βιβλίο θα βελτιώνεται και θα γίνεται μικρότερο, ελαφρύτερο, απλούστερο, φθηνότερο, με άλλα λόγια περισσότερο σαν βιβλίο». Ίσως βέβαια δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει η ακρίβεια της πρόβλεψης του Ντάγκλας Άνταμς – άλλωστε, και στο εμβληματικό του έργο Γυρίστε τον Γαλαξία με οτοστόπ (μτφρ. Δημήτρης Αρβανίτης, Εκδόσεις Μίνωας, 2022),που κυκλοφόρησε το 1979, αναφερόταν σε ένα «ηλεκτρονικό βιβλίο», ουσιαστικά μία εγκυκλοπαίδεια με πληροφορίες για κάθε πλανήτη στον Γαλαξία. Θα μπορούσε δηλαδή κανείς να πει ότι είχε προβλέψει δεκαετίες νωρίτερα την αγορά του ηλεκτρονικού βιβλίου.

Όμως η σοφία του Άνταμς δεν περιορίζεται στα ebooks: λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του (το 2001), σε ομιλία του στις Κάννες, ο συγγραφέας είχε οραματιστεί έναν διασυνδεδεμένο κόσμο όπου τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολλές λειτουργίες και συνδέονται με άλλες συσκευές, σε μία εποχή που τα κινητά χρησιμοποιούνταν κυρίως για τηλεφωνικές κλήσεις: «…αφήστε τα να βρουν τρόπους επικοινωνίας. Χωρίς καλώδια. Χωρίς ρυθμίσεις. Ας δούμε πόσο μακριά μπορεί να μας πάει το Bluetooth. Αφήστε τα κινητά να επικοινωνήσουν με υπολογιστές, με τηλεοράσεις, με ραδιόφωνα – α, και ιδίως με αυτοκίνητα. Θέλω το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μου να γίνει μία hands free τηλεφωνική συσκευή, απλώς φέρνοντας το τηλέφωνό μου στο αυτοκίνητο».

Πηγή