Η Αφρικανική σκόνη βλάπτει σοβαρά την υγεία: Ήρθε η άνοιξη με προβλήματα – SOS προς τις ευπαθείς ομάδες

Η Αφρικανική σκόνη βλάπτει σοβαρά την υγεία: Ήρθε η άνοιξη με προβλήματα – SOS προς τις ευπαθείς ομάδες

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα λόγω της αφρικανικής σκόνης.

Θερμοκρασίες κοντά ή και πάνω από τις υψηλότερες που έχουν καταγραφεί τουλάχιστον την τελευταία εικοσαετία στις περισσότερες περιοχές της χώρας για μήνα Μάρτιο καταγράφηκαν την Τετάρτη (27/3).

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Γκάζι το θερμόμετρο ξεπέρασε το ρεκόρ της 31ης Μαρτίου του 2009 που ήταν 25 βαθμοί, φτάνοντας τους 25,3 βαθμούς.

Αντίστοιχα στην Κρήτη η θερμοκρασία σε πολλές περιοχές ξεπέρασε τους 30, αλλά και τους 32 βαθμούς.

SOS από τους ειδικούς

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Ειδικότερα, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη χώρα.

Η αφρικανική σκόνη περιέχει μεταφερόμενα σωματίδια τα οποία δύναται να ενσωματωθούν με γύρη, βακτήρια και μύκητες δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τοξικό και επικίνδυνο μίγμα για τον ανθρώπινο οργανισμό και κυρίως για το αναπνευστικό σύστημα.

Τις ώρες με τις υψηλότερες συγκεντρώσεις σκόνης, τόσο οι άσκοπες μετακινήσεις όσο και η εξωτερική άθληση θα πρέπει να αποφεύγεται, ενώ συνιστάται η παραμονή σε καλά αεριζόμενους εσωτερικούς χώρους.

Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή.

Τι να κάνετε αν εμφανίσετε κλινικά συμπτώματα

«Σε εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων, όπως για παράδειγμα, δυσκολία στην αναπνοή, έντονου και ερεθιστικού βήχα με πιθανή απόχρεμψη, θωρακικού πόνου, επίμονου φτερνίσματος, δακρύρροιας και βράγχος φωνής τα άτομα θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και συμβουλή» υπογραμμίζει η Ένωση.

Μάλιστα απευθύνει ισχυρή σύσταση σε ασθενείς που «πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, εφόσον εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με παρόξυνση ή επιδείνωση της σταθερής πορείας της νόσου, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους, προς πιθανή τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγή τους και λήψη συμπληρωματικής ιατρικής φροντίδας».

Πηγή