Τρίτη «εβδομάδα ελευθερίας του λόγου» τον Μάιο στη Γερμανία

Τρίτη «εβδομάδα ελευθερίας του λόγου» τον Μάιο στη Γερμανία

Την τρίτη «εβδομάδα ελευθερίας του λόγου» διοργανώνει φέτος η γερμανική Ένωση Εκδοτών και Βιβλιοπωλών (Börsenverein) τον ερχόμενο Μάιο, με θέμα «Μαζί για την ειρήνη, τη δημοκρατία και την ποικιλομορφία». Η εβδομάδα αυτή θα διαρκέσει από τις 3 Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, μέχρι και τις 10 Μαΐου, ημέρα μνήμης για τις μαζικές καύσεις βιβλίων από τους Ναζί τον Μάιο του 1933.

Όπως εξηγεί σε δήλωσή του o Peter Kraus vom Cleff, γενικός διευθυντής της Börsenverein: «Με την εβδομάδα ελευθερίας του λόγου θέλουμε να δράσουμε για μία ελεύθερη, δημοκρατική και ποικιλόμορφη κοινωνία. Ελάχιστες φορές νιώσαμε μεγαλύτερη ανησυχία απ’ ό,τι σήμερα. Ενώπιον του εν εξελίξει πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, της αυξανόμενης πόλωσης στην κοινωνία και του οξυμένου κλίματος στον δημόσιο διάλογο, έχουμε την υποχρέωση να εργαστούμε επειγόντως για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αλληλοκατανόηση. Ταυτόχρονα, είναι η ενενηκοστή επέτειος της καύσης βιβλίων των Εθνικοσοσιαλιστών – μία σοκαριστική επέτειος, που θα πρέπει να χρησιμεύει ως ανάμνηση για μας σήμερα. Χέρι-χέρι με τους θεσμούς και την κοινωνία των πολιτών, θέλουμε να περάσουμε μία εβδομάδα τον Μάιο στρέφοντας την προσοχή στην ελευθερία του λόγου, δημιουργώντας ευκαιρίες για ομιλίες και προωθώντας τον απροκατάληπτο διάλογο σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Προσκαλούμε όλους τους ανθρώπους και όλους τους θεσμούς να ενταχθούν στη συμμαχία μας για ειρήνη, δημοκρατία και ποικιλομορφία».

Σημειώνεται ότι η πρώτη εβδομάδα ελευθερίας του λόγου διεξήχθη το 2021 κι επαναλήφθηκε με επιτυχία πέρυσι, με τη διεξαγωγή περίπου εξήντα εκδηλώσεων.

 

Πηγή:  diastixo.gr

Post Tags