Το άθλημα που επινόησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αλλάζει όνομα

Το άθλημα που επινόησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ αλλάζει όνομα

Το κουίντιτς (quidditch) είναι ένα ομαδικό άθλημα που επινόησε η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, το οποίο χάρη στην επιτυχία των βιβλίων της μεταπήδησε από το σύμπαν του Χάρι Πότερ στη δική μας πραγματικότητα και πλέον παίζεται σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου, από περισσότερες από 600 ομάδες. Όμως σύντομα φαίνεται πως το εν λόγω άθλημα θα αλλάξει όνομα και αυτό εν μέρει σχετίζεται και με την ίδια τη συγγραφέα.

Τον Δεκέμβριο του 2021 δύο από τους μεγαλύτερους φορείς διοργάνωσης του αθλήματος, οι US Quidditch και Major League Quidditch, ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την αλλαγή του ονόματος του κουίντιτς σε κουάντμπολ (quadball), επικαλούμενοι το γεγονός ότι με την τρέχουσα ονομασία του, τα πνευματικά δικαιώματα της οποίας ανήκουν στη Warner Bros, δεν υπάρχει η δυνατότητα για έσοδα από χορηγίες και συμφωνίες τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Ωστόσο, πρόσφατα η Διεθνής Ένωση Κουίντιτς, ένας τρίτος σημαντικός φορέας, αποκάλυψε πως ένας από τους λόγους για τη σχεδιαζόμενη μετονομασία του κουίντιτς είναι τα αμφιλεγόμενα σχόλια της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για τους διεμφυλικούς (τρανς), εξαιτίας των οποίων μερίδα των θαυμαστών της την έχει αποκηρύξει χαρακτηρίζοντάς την τρανσφοβική.

Μιλώντας στους New York Times, ο Jack McGovern, εκπρόσωπος των US Quidditch και Major League Quidditch, επιβεβαίωσε πως τα σχόλια αυτά είναι ένας από τους λόγους για τη μετονομασία, εξηγώντας πως η σύνδεση του αθλήματος με τη Ρόουλινγκ είχε προκαλέσει προβλήματα στην προσέλκυση νέων παικτών.

Ήδη οι US Quidditch και Major League Quidditch έχουν ανακοινώσει επίσημα ότι πλέον το άθλημα που παίζουν μετονομάζεται σε κουάντμπολ, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει και η Διεθνής Ένωση Κουίντιτς στο εγγύς μέλλον.

Πηγή: diastixo.gr