Συναγερμός στην Καμπούλ: Ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο – Σκοτώθηκε Αφγανός φρουρός, τρεις τραυματίες

Συναγερμός στην Καμπούλ: Ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο – Σκοτώθηκε Αφγανός φρουρός, τρεις τραυματίες

Σε μάχη με «άγνωστους» στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ ενεπλάκησαν μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, γερμανοί και αμερικανοί στρατιωτικοί.

Αμερικανοί και γερμανοί στρατιώτες ενεπλάκησαν σήμερα σε ανταλλαγή πυρών με αγνώστους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να δεχθεί να παραμείνουν στρατεύματα πέραν της ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου που έχει προβλεφθεί για την αποχώρησή τους.

Ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις τραυματίσθηκαν σε σύγκρουση με άγνωστους επιτιθέμενους νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο και γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», ανακοίνωσε ο γερμανικός στρατός μέσω του Twitter.

To CNN μετέδωσε πως ένας ελεύθερος σκοπευτής έξω από το αεροδρόμιο άνοιξε πυρ εναντίον αφγανών φρουρών που βρίσκονταν μέσα στην εγκατάσταση και αυτοί απάντησαν στα πυρά, όμως αμερικανικές δυνάμεις απάντησαν πυροβολώντας εναντίον των αφγανών φρουρών.

Δύο αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στο αεροδρόμιο είπαν στο πρακτορείο Reuters πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και όλες οι πύλες του αεροδρομίου έχουν κλείσει.

Ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπεϊ δήλωσε πως οι βρετανικές δυνάμεις και οι βρετανοί υπήκοοι δεν πήραν μέρος σ’ αυτή την ανταλλαγή πυρών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Ο Χίπεϊ δήλωσε στην τηλεόραση του BBC πως η σύγκρουση σημειώθηκε σε μια περιοχή του αεροδρομίου στην οποία δεν υπάρχουν βρετανικές δυνάμεις.

Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του πως ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών νωρίς σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκαλώντας την επέμβαση γερμανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Σήμερα το πρωί στις 04:13 υπήρξε ανταλλαγή πυρών ανάμεσα σε αφγανούς φρουρούς και άγνωστους επιτιθέμενους στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου της Καμπούλ. Ένας αφγανός φρουρός σκοτώθηκε και τρεις άλλοι τραυματίσθηκαν», ανακοίνωσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω του λογαριασμού τους στο Twitter.

Γερμανοί και αμερικανοί στρατιώτες πήραν μέρος «σε μετέπειτα ανταλλαγές πυρών», πρόσθεσαν οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις διευκρινίζοντας πως κανένας γερμανός στρατιώτης δεν τραυματίσθηκε.

Άνθρωποι είχαν ήδη σκοτωθεί σε συχνά αδιευκρίνιστες συνθήκες γύρω από το αεροδρόμιο, όπου συνεχίζονται οι επίπονες επιχειρήσεις εκκένωσης. Μπροστά στις δυσκολίες που υπάρχουν, ο Μπάιντεν άνοιξε την πόρτα σε μια παράταση της αμερικανικής παρουσίας εκεί μετά το τέλος Αυγούστου.

«Διεξάγονται συνομιλίες ανάμεσα σε εμάς και το στρατό σχετικά με την παράταση. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να παρατείνουμε, αλλά θα υπάρξουν συνομιλίες, υποθέτω, για το πώς προχωρεί η διαδικασία» της εκκένωσης, δήλωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος.

Χιλιάδες οικογένειες χωρίστηκαν – Αγνοούνται παιδιά

Απελπιστική παραμένει η κατάσταση στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν, μία εβδομάδα μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν. Περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι εντός και γύρω του αερολιμένα να αναζητούν τρόπους να δραπετεύσουν από την κόλαση.

Όπως έγινε γνωστό, συνεχίζεται το χάος με τουλάχιστον 20 ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες επτά ημέρες εντός και περιμετρικά του αεροδρομίου της Καμπούλ την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών.

Σύμφωνα με το CNN το αεροδρόμιο της Καμπούλ εξακολουθεί να αποτελεί το επίκεντρο της χαοτικής και απέλπιδας προσπάθειας διαφυγής για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους – συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων από άλλες χώρες, Αφγανών διερμηνέων και γυναικών που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο υπό την ηγεμονία των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.

Ως το πρωί της Κυριακής, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανερχόταν σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο 18.500, με ακόμη 2.000 να βρίσκονται εκτός των πυλών του, αναμένοντας να εισέλθουν με την ελπίδα να βρουν τρόπο να φύγουν από τη χώρα.

Ήτοι περισσότεροι από όσους κατάφεραν οι αμερικανικές αρχές να βοηθήσουν να φύγει από το Αφγανιστάν όλη την περασμένη εβδομάδα, που υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 17.000 ανθρώπους.

Μπέρδεμα με την ηλεκτρονική βίζα των ΗΠΑ

Ένας λόγος που το χάος παραμένει στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, είναι σύμφωνα με το CNN, η απόφαση έκδοσης ηλεκτρονικής βίζας για τους Αφγανούς πολίτες που δικαιούντο ειδική προσφυγική άδεια στις ΗΠΑ, χωρίς σε αυτή να περιλαμβάνονται το όνομα ή άλλα προσωπικά έγγραφα.

Ο τύπος αυτής της ηλεκτρονικής βίζας εστάλη σε χιλιάδες άλλους Αφγανούς, οι οποίοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να διαφύγουν κατά προτεραιότητα από το Αφγανιστάν, σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει περισσότερα για την αμερικανική επιχείρηση.

Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε σήμερα ότι κατά τις τελευταίες 24 ώρες, οι πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ έκλεισαν διαδοχικά , αλλά δεν υπήρξε αλλαγή σχετικά με την κατάσταση εντός και γύρω από τον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης/απογείωσης του αεροδρομίου.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος των Ταλιμπάν, μιλώντας στο Reuters, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στον τομέα της ασφάλειας δεν μπορούν να αποκλεισθούν και ότι οι Ταλιμπάν «επιδιώκουν την βελτίωση της κατάστασης και να προσφέρουν μία ομαλή έξοδο» για ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν κατά την διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Χώρισαν οικογένειες

Η κατάσταση ήταν δραματική την Κυριακή, καθώς κλείνοντας οι πύλες του αεροδρομίου, πολλές οικογένειες χωρίστηκαν και τελικά επιβιβάστηκαν σε διαφορετικές πτήσεις, καταλήγοντας στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

«Δεν γνωρίζω τι έκαναν, αλλά υπάρχει ακόμη κόσμος από το προσωπικό αφγανικής καταγωγής που βρίσκεται στις πύλες και δεν μπορεί να μπει στο αεροδρόμιο» σημειώνει άλλη πηγή, την οποία επικαλείται το CNN, αναφερόμενη σε Αφγανούς που εργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Οικογένειες χωρίστηκαν και εστάλησαν σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη. Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται πηγή Αμερικανού αξιωματούχου που υποστηρίζει πως για το γεγονός αυτό δεν ευθύνονται οι αμερικανικές αρχές. «Υπάρχουν περιπτώσεις που η μητέρα, ο πατέρας και τα παιδιά, όλοι τους κατέληξαν σε διαφορετικές χώρες» σημειώνει η ίδια πηγή.

Αγνοούνται παιδιά

Το αφγανικό τηλεοπτικό δίκτυο Ariana μετέδωσε πως μια οικογένεια από την Καμπούλ έχει αναλάβει τη φροντίδα ενός παιδιού, το οποίο είχε χαθεί και το βρήκε να έχει παγιδευτεί στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα που περιβάλλει το συγκρότημα του αεροδρομίου. Αφγανοί δημοσιογράφοι μεταδίδουν, επίσης, ότι πολλοί αναρτούν φωτογραφίες με παιδιά που αγνοούνται στο αεροδρόμιο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ΗΠΑ και Γερμανία συμβούλευσαν τους πολίτες τους στο Αφγανιστάν να αποφεύγουν την μετακίνηση προς το αεροδρόμιο της Καμπούλ, με την επίκληση κινδύνων ασφαλείας.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme