Έρχεται το υπερ-εμβόλιο: Θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα κορωνοϊό και γρίπη – Τι ετοιμάζει βρετανική εταιρεία

Έρχεται το υπερ-εμβόλιο: Θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα κορωνοϊό και γρίπη – Τι ετοιμάζει βρετανική εταιρεία

Βρετανική εταιρεία ετοιμάζει κοινό εμβόλιο για τη γρίπη και τον κορωνοϊό. Το φιλόδοξο εγχείρημα.

Ενα κοινό εμβόλιο που θα αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη γρίπη και τον κορωνοϊό θα προσπαθήσει να παρασκευάσει ένας παραγωγός εμβολίων στην Οξφόρδη το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο τα εμβολιαστικά προγράμματα του μέλλοντος να γίνουν απλούστερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».

«Θα γλιτώσει πολύ χρόνο η χορήγηση μιας δόσης οπότε είναι κάτι που εμείς, οι υπεύθυνοι ανάπτυξης εμβολίων και οι παραγωγοί προσδοκούμε. Ο κόσμος χρειάζεται μία δόση για τη γρίπη και μία δόση για τον κορωνοϊό. Αν κατορθώσουμε να βάλουμε αυτές τις δύο δόσεις σε μία, αυτό θα είναι το προτιμότερο για όλους», δήλωσε στην «Daily Telegraph» o Matthew Ducharsδιευθύνων σύμβουλος του Vaccine Manufacturing and Innovation Centre (VMIC), ενός υποστηριζόμενου από την κυβέρνηση πρότζεκτ που υπόσχεται να μειώσει στο ελάχιστο τους χρόνους παραγωγής εμβολίων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Duchars, μάλιστα, σημείωσε ότι ελπίζει το VMIC να παραγάγει 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε περίπου πέντε μήνες, δίνοντας μια σημαντική ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Ο στόχος μας είναι ρεαλιστικός», ανέφερε. «Νιώθω αισιόδοξος ότι θα τον πετύχουμε. Μπορούμε να γίνουμε γρηγορότεροι; Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ναι. Θα εργαστούμε οπωσδήποτε προς αυτήν την κατεύθυνση για να τα καταφέρουμε». Οπως υπογράμμισε, η κυβέρνηση είναι καλυμμένη από δόσεις για αυτήν τη χρονιά, οπότε η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την αξιοποίηση του VMIC για την καμπάνια της αναμνηστικής δόσης του 2022.

Παιδιά και τρίτη δόση

Την ίδια ώρα, επί ελληνικού εδάφους, έκκληση για τον εμβολιασμό των παιδιών 12 έως 15 ετών απηύθυνε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στον διαφαινόμενο προγραμματισμό της τρίτης δόσης.

Συγκεκριμένα, αφού επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών με στόχο την προστασία των ίδιων και των ευάλωτων ατόμων του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, καθώς και την επαναφορά τους στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία και στις τόσο κρίσιμες για την ψυχική τους υγεία κοινωνικές δραστηριότητες, αναφέρθηκε στον εμβολιασμό παιδιών με αυξημένο κίνδυνο: παιδιά παχύσαρκα, παιδιά με χρόνια προβλήματα από όλα τα συστήματα – αναπνευστικό, κυκλοφορικό, πεπτικό, ουροποιητικό –, παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις, ανοσοεπάρκειες, σύνδρομα και νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Επιτροπής, «τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι της μεθοδολογίας του mRNA και είναι εγκεκριμένα και τα δύο εμβόλια για αυτές τις ηλικίες και της Pfizer και της Moderna, ενώ εξελίσσονται μελέτες και για μικρότερες ηλικίες με τροποποίηση της δόσης».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που φτάνουν από τα παραπάνω από 10 εκατομμύρια εμβόλια που έχουν χορηγηθεί σε παιδιά στις ΗΠΑ, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι συνήθεις των εμβολίων, ενώ η ανεπιθύμητη ενέργεια της συμμετοχής του περικαρδίου του μυοκαρδίου που έχει αναφερθεί είναι εξαιρετικά σπάνια και σύμφωνα με την τελευταία δημοσίευση στο περιοδικό «Circulation», είναι 12,6 περιπτώσεις στο 1.000.000. Για όλες τις δικαιολογημένες απορίες, η Μαρία Θεοδωρίδου παρέπεμψε τους γονείς στον παιδίατρο.

«Μετά τις διακοπές, εκτός από τις συνήθεις ετοιμασίες για το σχολείο θα πρέπει ο εμβολιασμός έναντι της Covid, με τη συνεργασία του παιδιάτρου, να μπει στον προγραμματισμό των εμβολιασμών του παιδιού από την οικογένεια».

Οσον αφορά την αναμνηστική δόση, στην ενημέρωση της Δευτέρας έγινε αναφορά στο αίτημα του ΠΟΥ για την ανάγκη η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης να γίνει με βάση επιστημονικά δεδομένα και κατά προτεραιότητα στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme