Οργή στην Τουρκία για την αστυνομική βία: Η σύλληψη φωτορεπόρτερ που θύμισε τον Τζορτζ Φλόιντ (Βίντεο)

Οργή στην Τουρκία για την αστυνομική βία: Η σύλληψη φωτορεπόρτερ που θύμισε τον Τζορτζ Φλόιντ (Βίντεο)

Στους δρόμους οι δημοσιογράφοι για την αστυνομική βία, μετά το περιστατικό σε βάρος του φωτορεπόρτερ Μπουλέντ Κιλίτς του AFP.

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκωθεί στην Τουρκία για την αστυνομική βία, με αφορμή το περιστατικό με τη βίαιη σύλληψη του φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου Μπουλέντ Κιλίτς στην Κωνσταντινούπολη, υπόθεση που θύμισε τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ.

Ο Μπουλέντ Κίλιτς φωτογράφιζε τη διαδήλωση Pride το περασμένο Σάββατο όταν αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν, του έσπασαν τη μηχανή και τον κρατούσαν στο έδαφος πιέζοντάς τον στο λαιμό και το στήθος.

Ο φωτορεπόρτερ φώναζε «αφήστε με» «δεν μπορώ να ανασάνω» και ο κόσμος που βρισκόταν στο σημείο άρχισε να φωνάζει στους αστυνομικούς να τον αφήσουν.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο από το περιστατικό:

Τελικά οι αστυνομικοί μετέφεραν τον φωτορεπόρτερ στο τμήμα και υποσχέθηκαν να επισκευάσουν την φωτογραφική του μηχανή.

Στους δρόμους οι δημοσιογράφοι για την αστυνομική βία

Για να καταγγείλουν τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του Κιλίτς, περίπου 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν την Τρίτη μπροστά στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «ο Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «ένας ελεύθερος Τύπος και μια ελεύθερη χώρα».

Καμιά 20αριά άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα κρατώντας φωτογραφίες, όπου διακρινόταν ο Κιλίτς να βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «δεν μπορώ πλέον να αναπνεύσω».

«Οι συνάδελφοί μας είναι θύματα βιαιοπραγιών, την ώρα που απλά κάνουν τη δουλειά τους», είπε η Εσρά Κοτζάκ Μαϊντά, πρόεδρος του παραρτήματος στην Άγκυρα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας.

Ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματίσουν αυτές τις απαράδεκτες και άδικες πρακτικές, προτού να είναι πολύ αργά».

Σε μια επιστολή που εστάλη στις τουρκικές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, «διαμαρτυρήθηκε έντονα» για τη σύλληψη του Κιλίτς και ζήτησε «να ερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση αυτό το περιστατικό και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν να λογοδοτήσουν».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme