Στην Τσίτσι Νταγκαρέμπουα το φετινό βραβείο PEN Pinter

Στην Τσίτσι Νταγκαρέμπουα το φετινό βραβείο PEN Pinter

Στη συγγραφέα Τσίτσι Νταγκαρέμπουα (Tsitsi Dangarembga) από τη Ζιμπάμπουε απονέμεται το φετινό βραβείο PEN Pinter για «την ικανότητά της να συλλαμβάνει και να περνάει με την πένα της κρίσιμες αλήθειες ακόμα και σε δύσκολους καιρούς», σύμφωνα με την ανακοίνωση της κριτικής επιτροπής.

Το PEN Pinter απονέμεται κάθε χρόνο στη μνήμη του νομπελίστα Χάρολντ Πίντερ σε συγγραφείς που, σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Πίντερ, επιδεικνύουν «ισχυρή αποφασιστικότητα πνεύματος, ώστε να καθορίσουν την πραγματική αλήθεια για τις ζωές μας και τις κοινωνίες μας». Η Νταγκαρέμπουα είναι γνωστή για την τριλογία βιβλίων της που εκτυλίσσονται στη Ζιμπάμπουε (Nervous Conditions, The Book of Not, This Mournable Body), ενώ έχει διακριθεί επίσης ως σκηνοθέτις, θεατρική συγγραφέας και ακτιβίστρια. Μάλιστα, για την ακτιβιστική της δράση συνελήφθη πέρυσι στην πρωτεύουσα της Ζιμπάμπουε, Χαράρε, πυροδοτώντας ένα διεθνές κύμα αλληλεγγύης υπέρ της.

Η Νταγκαρέμπουα θα απευθύνει ομιλία σε ειδική τελετή στις 11 Οκτωβρίου, στη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει και την επιλογή της για τον «Διεθνή Συγγραφέα Θάρρους», έναν συγγραφέα που «δραστηριοποιείται για την υπεράσπιση της ελευθερίας έκφρασης, συχνά με μεγάλο κίνδυνο για την προσωπική του ασφάλεια και ελευθερία».

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme