Δικαιώθηκε στο δικαστήριο καλλιτέχνης για παρωδία του Τεν-Τεν

Δικαιώθηκε στο δικαστήριο καλλιτέχνης για παρωδία του Τεν-Τεν

Γαλλικό δικαστήριο δικαίωσε έναν καλλιτέχνη που χρησιμοποίησε σε πίνακές του τον γνωστό ήρωα των κόμικς του Ερζέ, Τεν-Τεν, απορρίπτοντας την αγωγή που είχε καταθέσει σε βάρος του η εταιρεία Moulinsart, που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του Ερζέ.

Το… «έγκλημα» του Σαβιέ Μαραμπού ήταν ότι τοποθέτησε τον Τεν-Τεν σε έργα του ρεαλιστή ζωγράφου Έντουαρντ Χόπερ, τα οποία περιλαμβάνουν και γυναίκες, θέλοντας να σατιρίσει μεταξύ άλλων την κραυγαλέα απουσία γυναικών από τα βιβλία με τις περιπέτειες του Τεν-Τεν. Ωστόσο, ο δικηγόροι της Moulinsart έκαναν λόγο για παράνομη χρήση του χαρακτήρα «σε ένα ερωτικό περιβάλλον που δεν έχει καμία σχέση με το χιούμορ».

Ωστόσο, το δικαστήριο δε συμφώνησε μαζί τους, αλλά αντιθέτως συντάχθηκε με την υπερασπιστική γραμμή του Μαραμπού, αναγνωρίζοντας ότι ο Γάλλος καλλιτέχνης είχε χιουμοριστική πρόθεση και τα έργα του θεωρούνται παρωδίες. Μάλιστα, το δικαστήριο επιδίκασε και αποζημίωση ύψους 10.000 ευρώ στον καλλιτέχνη, κρίνοντας πως η Moulinsart τον προσέβαλε επικοινωνώντας με τις γκαλερί όπου εκτέθηκαν τα έργα του και υποστηρίζοντας πως αυτά ήταν παράνομα.

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme