Ελεύθερος ύστερα από 4,5 χρόνια στη φυλακή ο Αχμέτ Αλτάν

Ελεύθερος ύστερα από 4,5 χρόνια στη φυλακή ο Αχμέτ Αλτάν

Ελεύθερος αφέθηκε, έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια που πέρασε στη φυλακή κατηγορούμενος για εμπλοκή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, ο βραβευμένος δημοσιογράφος και συγγραφέας Αχμέτ Αλτάν, ο οποίος από την πρώτη στιγμή διακήρυσσε την αθωότητά του. Η αποφυλάκιση του Αλτάν ήρθε μία μέρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του συγγραφέα.

«Δεν ξέρω πώς βγήκα. Εκεί που καθόμουν, ξαφνικά μου είπαν ότι το απόγευμα θα με άφηναν ελεύθερο», δήλωσε από το σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη ο Αλτάν, προσθέτοντας: «Μόλις είδα τα παιδιά μου. Τώρα θα περάσω λίγο χρόνο μαζί τους».

Ο Αλτάν συνελήφθη το 2016, έπειτα από δημοσιογραφικά άρθρα του στα οποία επέκρινε τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ εξέφρασε υποστήριξη στα δικαιώματα των Κούρδων. Κατηγορήθηκε για «διασπορά υποσυνείδητων μηνυμάτων στο κοινό» και καταδικάστηκε αρχικά σε ισόβια κάθειρξη για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, απόφαση που ανατράπηκε από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Στη συνέχεια η ποινή του μετατράπηκε σε φυλάκιση δέκα ετών και έξι μηνών για «συνειδητή υποστήριξη τρομοκρατικής οργάνωσης».

Σημειωτέον ότι το διάστημα της φυλάκισής του ο Αλτάν έγραψε το αυτοβιογραφικό βιβλίο Δεν θα δω τον κόσμο ξανά, που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα, σε μετάφραση του Μιχάλη Μακρόπουλου.

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme