Νέο μουσείο για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στη γενέτειρά του

Νέο μουσείο για τον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στη γενέτειρά του

Ένα νέο μουσείο αφιερωμένο στον μεγάλο παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το ερχόμενο καλοκαίρι στη γενέτειρα του συγγραφέα, την πόλη Οντένσε της Δανίας. Τον σχεδιασμό του μουσείου ανέλαβε ο Ιαπωνας αρχιτέκτονας Kengo Kuma, που εμπνεύστηκε από ένα παραμύθι του Άντερσεν, στο οποίο ένα δέντρο αποκαλύπτει έναν υπόγειο, μαγικό κόσμο.

«Το καλλιτεχνικό σύμπαν του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι φανταστικό, διότι αντιστρέφει το πώς φαντάζεσαι αυτόν τον κόσμο που νόμιζες ότι τον ήξερες, αλλά χωρίς να βάζει τίποτα στη θέση του», δήλωσε ο δημιουργικός διευθυντής του νέου μουσείου, Henrik Lübker, συνεχίζοντας: «Τα παραμύθια του δεν δείχνουν προς μία μοναδική αλήθεια, αλλά προς ένα ανοιχτό πεδίο – προς την παραξενιά και την πολλαπλότητα του κόσμου. Στο νέο μουσείο διατηρούμε αυτή την αμφισημία χρησιμοποιώντας τις καλλιτεχνικές στρατηγικές του ίδιου του Άντερσεν ως σημείο εκκίνησης για το πώς παίρνουν σχήμα ο κήπος, το σπίτι και η έκθεση, καθώς και για τις πολλές καλλιτεχνικές συνεισφορές που επίσης θα αποτελέσουν μέρος του μουσείου».

Ο ίδιος τόνισε πως σκοπός του μουσείου είναι «να εκθέσει στον χώρο την εμπειρία του λογοτεχνικού σύμπαντος του Άντερσεν και να προβάλει μία ολοκληρωμένη καλλιτεχνική εμπειρία στην οποία η αρχιτεκτονική, ο ήχος, το φως και μία ροή εικόνων δημιουργούν συνεχώς νέες αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε κάθε επισκέπτη και στα παραμύθια του Άντερσεν».

Πηγή: diastixo.gr

Post Author: newzme