Βασιλακόπουλος στον Alpha 98,9: Τον Απρίλιο ο κορωνοϊός θα είναι μία τελείως διαφορετική νόσος στην Ελλάδα – Θα κάνουμε αξιοπρεπέστατο Πάσχα

Βασιλακόπουλος στον Alpha 98,9: Τον Απρίλιο ο κορωνοϊός θα είναι μία τελείως διαφορετική νόσος στην Ελλάδα – Θα κάνουμε αξιοπρεπέστατο Πάσχα

«Όλοι είχαμε πει ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μέχρι το Μάρτιο όπου όλες οι αναπνευστικές ιώσεις παραδοσιακά κάνουν τις εξάρσεις τους. Δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό τώρα», σχολίασε στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.

Την άποψη πως ο κορωνοϊός θα είναι μια διαφορετική νόσος στην Ελλάδα από τον επόμενο μήνα διατύπωσε στο «Ραντάρ» με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 o Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρόσθεσε πως φέτος θα κάνουμε ένα «αξιοπρεπέστατο Πάσχα».

«Όλοι είχαμε πει ότι οι πιο δύσκολοι μήνες είναι μέχρι το Μάρτιο όπου όλες οι αναπνευστικές ιώσεις παραδοσιακά κάνουν τις εξάρσεις τους. Δεν βλέπουμε κάτι διαφορετικό τώρα. Έχουμε αυτό ακριβώς το πράγματα. Τώρα δεν έχουμε γρίπη γιατί έχουμε εμβολιάσει τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες, φοράμε μάσκες, κρατάμε και τις αποστάσεις άρα δεν έχουμε γρίπη έχουμε όμως δυστυχώς τον κορωνοϊό που είναι ένας ιός πολύ πιο μεταδοτικός από τη γρίπη άρα έχουμε την τελευταία του έξαρση και όταν λέω τελευταία του το λέω μετά λόγου γνώσεως. Διότι από τον επόμενο ή καλύτερα το μεθεπόμενο μήνα ο κορωνοϊός θα είναι μία τελείως διαφορετική νόσος στην Ελλάδα», είπε.

«Κοιτάξτε να δείτε. Με βάση τον προγραμματισμό για τα εμβόλια που υπάρχει είναι σχεδόν δεδομένο πως μέχρι τις αρχές Μαΐου, δηλαδή το Πάσχα, τους εξηντάρηδες και πάνω και τους περισσότερους από τις ευπαθείς ομάδες. Θα ήθελα εδώ να σας πω ότι το 85% των θανάτων που έχουμε στη χώρα μας έχουν παρατηρηθεί σε ανθρώπους που είναι άνω των 65 ετών. Άρα μόνο και μόνο αυτούς να εμβολιάσουμε μειώνουμε στο 85% τη θνητότητα. Το υπόλοιπο 15% της θνητότητας είναι στους ευπαθείς συνήθως. Άρα αν εμβολιάσουμε και αυτούς θα μιλάμε για μία νόσο που πλέον θα έχει ελάχιστη θνητότητα ακόμα και αν έχουμε κρούσματα ελάχιστοι θα πηγαίνουν στο νοσοκομείο, ακόμα πιο λίγοι θα χάνουν τη ζωή τους. Θα έχει ανέβει και η θερμοκρασία που πάντα μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού. Οπότε θα κάνουμε ένα αξιοπρεπέστατο Πάσχα και μετά όταν θα φτάσουμε στο καλοκαίρι θα έχουμε ακόμα μεγαλύτερα νούμερα εμβολιασμού, ακόμα μικρότερη μεταδοτικότητα του ιού», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν «βλέπει» «Πάσχα στο χωριό» απάντησε: «Κοιτάξτε αν δεν κάνουμε πολλές ‘τρέλες’ τώρα, τι εννοώ τρέλες. Πρέπει όλοι να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Και τα πολιτικά πάθη να κατευναστούν. Δεν είναι η εποχή να βάλουμε τις πορείες σαν πρώτο κομμάτι της ζωής μας. Όπως επίσης πρέπει να μειώσουμε λίγο τη χρήση των SMS. Ξέρετε αυτό το περίφημο ‘βοήθεια στο σπίτι’ είναι τρόπος να βγαίνω με τους φίλους μου και να κάνω την ανθρώπινη κοινωνικότητα μου».

Για το περιστατικό της Νέας Σμύρνης και αν τον ανησύχησε σχολίασε: «Κοιτάξτε, όλα τα φαινόμενα με ανησυχούν. Κοιτάξτε να δείτε. Πρέπει να το παραδεχτούμε. Δεν φταίνε μόνο οι διαδηλώσεις. Αλλά δεν είναι και ελεύθερες κινδύνου οι διαδηλώσεις. Φταίνε και τα ΜΜΜ. Ο ιός μεταδίδεται παντού. Όπου υπάρχει ανθρώπινη επαφή. Όσες ανθρώπινες επαφές μπορούμε να μειώσουμε τόσο καλύτερο είναι. Γιατί σε λίγο, υπάρχει λύση λέγεται εμβόλιο, θα μας καλύψει και θα μπορούμε και τη διαδήλωσή μας να κάνουμε και το φίλο μας να δούμε και να ξαναποκτήσουμε μία φυσιολογική ζωή. Λίγο κουράγιο ακόμα χρειάζεται».

Ο Μάρτιος θα είναι σίγουρα δύσκολος μήνας, ο Απρίλιος θα είναι λιγότερο δύσκολος διότι προσέξτε, το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου θα έρθουν στην Ελλάδα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από τις δόσεις που αντιστοιχούν στο πρώτο τρίμηνο στη χώρα μας. Και αυτό θα προστεθεί στις δόσεις του δευτέρου τριμήνου που θα αρχίσουν να έρχονται τον Απρίλιο. Άρα μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και στον Απρίλιο θα αυξηθεί γεωμετρικά η ικανότητά μας να εμβολιάζουμε. Και πρέπει να πω πως δύο εβδομάδες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου το εμβόλιο ήδη κάνει ανοσολογική απάντηση και ναι μεν δεν μας καλύπτει πλήρως ιδίως της Pfizer και της Moderna αλλά μας καλύπτει σε ένα 50-60%. Άρα κάνει δουλειά. Θα φτιάξει και ο καιρός».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme