Πώς μία ομάδα μικροεπενδυτών κατάφερε μέσα από το διαδίκτυο να προκαλέσει σεισμό στη Wall Street

Πώς μία ομάδα μικροεπενδυτών κατάφερε μέσα από το διαδίκτυο να προκαλέσει σεισμό στη Wall Street

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, η τιμή της μετοχής της GameStop, μιας εταιρείας διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών σημείωσε κέρδη 323%, ενώ στο σύνολο του μήνα εμφανιζόταν με άνοδο 1.700%.

Αναταράξεις στην Wall Street προκάλεσε η ραγδαία άνοδος της μετοχής μίας μικρής εταιρείας ηλεκτρονικών παιχνιδιών και γέμισε ερωτηματικά αναφορικά με τα «παιχνίδια» των μεγάλων χρηματοπιστωτικών εταιρειών.

Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, η τιμή της μετοχής της GameStop, μιας εταιρείας διανομής ηλεκτρονικών παιχνιδιών σημείωσε κέρδη 323%, ενώ στο σύνολο του μήνα εμφανιζόταν με άνοδο 1.700%. Ωστόσο, όπως σημειώνει ανάλυση του Guardian, τίποτα δεν συνέβη στην δραστηριότητα της εταιρείας που να δικαιολογεί αυτή την αύξηση. Πρόκειται για μια μετοχή -φούσκα, που όμως κρύβει κάτι πιο σύνθετο μέσα στον «κοπανιστό της αέρα».

Όπως συμβαίνει με τις μετοχές-φούσκα, οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν στον κατάλληλο χρόνο και στη συνέχεια να αποσυρθούν αποκομίζοντας έτσι σημαντικά κέρδη, την ώρα που οι λιγότερο διορατικοί μπορεί να υποστούν τεράστιες απώλειες.Όπως αναφέρει η ανάλυση του Guardian, μια τέτοια χρηματιστηριακή κίνηση μοιάζει με την ρουλέτα στο καζίνο, κινείται δηλαδή στα όρια του τζόγου με διοργανωτές εταιρείες παροχής υπηρεσιών και επενδυτικές πλατφόρμες (όπως η Robinhood που κρύβεται πίσω από την υπόθεση).

Οι ελιγμοί των χρηματιστηριακών που προκάλεσαν αντιδράσεις

Εκείνο ωστόσο που κάνει την μετοχή της GameStop ασυνήθιστη περίπτωση είναι ότι θέτει εν αμφιβόλω τους πιο βασικούς κανόνες των αγορών. Αρχικά, θεωρείται δεδομένο πως οι αγορές μπορούν να μετακινήσουν κεφάλαια από εταιρείες που δεν διαθέτουν ισχυρές οικονομικές βάσεις προς άλλες πιο αξιόπιστες.

Το δεύτερο, έχει να κάνει με το παιχνίδι μεγάλων «παικτών» στην Wall Street, που μοιάζουν να μπορούν να «παίξουν» με τις αγορές, τόσο ώστε να αποσταθεροποιήσουν τις αγορές. Ένα παιχνίδι που αποφέρει υπέρογκα κέρδη εις βάρος των μικρότερων «παικτών».

Η μάχη του «Δαυίδ με τον Γολιάθ» στην Wall Street

Η τιμή της GameStop αυξήθηκε απότομα όταν μια στρατιά μικροεπενδυτών (ενδεχομένως και μικρών ηλικιών), που χρησιμοποιούσαν ένα φόρουμ στον ιστότοπο Reddit, αποφάσισε να αγοράσει μαζικά τη μετοχή της αλυσίδας καταστημάτων με βιντεοπαιχνίδια. Αυτοί βρέθηκαν τότε σε μια μάχη απέναντι στα μεγάλα επενδυτικά ταμεία, που στοιχημάτιζαν σε πτώση της τιμής της μετοχής της προκειμένου να αποκομίσουν σημαντικά κέρδη.

Η άνοδος της GameStop ανάγκασε τα επενδυτικά ταμεία να επαναγοράσουν σε υψηλή τιμή τις μετοχές που είχαν πουλήσει προκειμένου να περιορίσουν τη δική τους ζημιά.

Οι διακυμάνσεις αυτές οδήγησαν πολλούς brokers μεταξύ των οποίων και τη δημοφιλή εφαρμογή Robinhood, να περιορίσουν τις συναλλαγές σε μια σειρά από μετοχές που θεωρήθηκαν ότι η τιμή τους κατέγραφε υπερβολικές μεταβολές.

Ωστόσο μετά την κατακραυγή που προκάλεσε η κίνηση αυτή, η πλατφόρμα ανακοίνωσε «περιορισμένη επανέναρξη των αγορών αυτών των τίτλων» από χθες. Συνεχίζουν να ισχύουν, ωστόσο, πολλοί περιορισμοί.

Υποψίες απάτης

Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα ότι η ίδια και οι ρυθμιστικές χρηματοπιστωτικές αρχές λάβουν τα όποια μέτρα, χρειάζεται να «κατανοήσουν σε βάθος» τι συνέβη με την φρενίτιδα συναλλαγών που αφορούσε την GameStop και άλλες μετοχές τις τελευταίες ημέρες.

Η Γέλεν, που συγκαλεί σήμερα συνεδρίαση υψηλόβαθμων ρυθμιστικών παραγόντων της αγοράς, δήλωσε στο ABC: «Πραγματικά χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοπιστωτικές μας αγορές λειτουργούν σωστά, αποτελεσματικά, και ότι προστατεύονται οι επενδυτές».

Οι ρυθμιστικές αρχές θα «συζητήσουν κατά πόσο τα πρόσφατα γεγονότα δικαιολογούν περαιτέρω ενέργειες» και πρόσθεσε: «χρειάζεται να κατανοήσουμε σε βάθος τι συνέβη πριν προχωρήσουμε σε ενέργειες αλλά σίγουρα εξετάζουμε προσεκτικά αυτά τα γεγονότα».

Στην πρώτη της συνέντευξη από τότε ανέλαβε επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη εβδομάδα, η Γέλεν δήλωσε επίσης ότι είναι απαραίτητο ένα τεράστιο ομοσπονδιακό πακέτο στήριξης της οικονομίας προκειμένου να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ για το «παιχνίδι» του Χρηματιστηρίου

Σε μια αιχμηρή ανακοίνωση στις 30 Γενάρη, ο γενικός εισαγγελέας του Τέξας ζήτησε από αρκετές εταιρίες, μεταξύ των οποίων από τις πλατφόρμες συναλλαγών Robinhood και TD Ameritrade, εξηγήσεις για τους περιορισμούς που επέβαλαν στις συναλλαγές μετοχών που αποτέλεσαν αντικείμενο μαζικών αγορών τις τελευταίες ημέρες

«Οι μεγάλες εταιρίες της της Wall Street δεν μπορούν να περιορίζουν την πρόσβαση του κοινού στην ελεύθερη αγορά ούτε θα πρέπει να λογοκρίνουν τη συζήτηση πάνω στο θέμα αυτό, κυρίως εάν αυτό είναι προς το δικό τους όφελος», δήλωσε ο Κεν Πάξτον.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme