Εμβόλια – Αποκάλυψη από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας με την AstraZeneca – Να δώσει μια λογική εξήγηση

Εμβόλια – Αποκάλυψη από Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυτοί είναι οι όροι της συμφωνίας με την AstraZeneca – Να δώσει μια λογική εξήγηση

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

Το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου της κατά της covid-19 αναφέρεται συγκεκριμένα στις ποσότητες των εμβολίων που πρέπει να παραδοθούν στην Ένωση, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ζητώντας μια «λογική εξήγηση» από την εταιρία.

Η ΕΕ βρίσκεται σε διαμάχη με την AstraZeneca, η οποία συνεργάστηκε με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της covid-19, αφού η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει τις παραδόσεις το πρώτο τρίμηνο του έτους λόγω προβλημάτων παραγωγής στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος έχει δηλώσει ότι αυτό σημαίνει πως η ΕΕ θα λάβει το διάστημα αυτό 31 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, δηλαδή 60% λιγότερες από τις συμφωνηθείσες.

Υπάρχουν δεσμευτικές παραγγελίες και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο“, υπογράμμισε σήμερα η φον ντερ Λάιεν μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk.

Η ίδια εξήγησε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

“H AstraZeneca μας είχε επίσης διαβεβαιώσει ξεκάθαρα στο συμβόλαιο ότι καμία άλλη υποχρέωση δεν θα την εμπόδιζε να τηρήσει το συμβόλαιο αυτό”, τόνισε η φον ντερ Λάιεν.

Ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι το συμβόλαιο της εταιρείας με την ΕΕ βασίζεται στον όρο ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) και δεν τη δεσμεύει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Παράλληλα ο Σοριό επισήμανε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να συνάψει σύμβαση προμήθειας με την εταιρεία, κατά συνέπεια αυτή δεν είχε επαρκή χρόνο να λύσει τα προβλήματα παραγωγής στη μονάδα παραγωγής του Βελγίου.

Ωστόσο, σήμερα η πρόεδρος της Κομισόν απάντησε ότι ο όρος ότι η φαρμακοβιομηχανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η ΕΕ θέλει να δώσει στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα μια επεξεργασμένη εκδοχή του συμβολαίου, από την οποία θα έχουν απαλειφθεί ορισμένα στοιχεία, εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Στο «φως» το συμβόλαιο Astrazeneca – ΕΕ

Στον απόηχο των εξελίξεων, η Astrazeneca συμφώνησε χθες να δημοσιοποιήσει το συμβόλαιο παραδόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και σκοπεύει σήμερα να κάνει προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ποια ευαίσθητα τμήματα θα απαλείψει, ανέφερε η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine.

Η εφημερίδα επικαλείται πηγή της ΕΕ σύμφωνα με την οποία, ενώ η Astrazeneca δεν θα μπορέσει να παραδώσει τα 80 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που αναμένονταν το πρώτο τρίμηνο, οι ποσότητες θα υπερβαίνουν σημαντικά τα 31 εκατομμύρια δόσεις που είχαν νωρίτερα αναφερθεί.

Νωρίτερα χθες, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ ανάφερε ότι η η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να έχει συνεργασία με την εταιρεία για να λυθούν τα προβλήματα προμήθειας εμβολίων και επανέλαβε ότι έχει ζητηθεί γραπτώς από την Astrazeneca να δημοσιοποιηθεί το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί.

Η ΕΕ προειδοποιεί για μπλόκο εξαγωγών και απειλεί με νομικά μέσα

Ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανέφερε σε επιστολή του σε τέσσερις ηγέτες της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η Ένωση θα έπρεπε να διερευνήσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει προμήθειες εμβολίων για τα οποία είχε υπογράψει συμβόλαια, εάν οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τις καθυστερήσεις παραδόσεων είναι ανεπιτυχείς.

«Εάν δεν βρεθεί ικανοποιητική λύση, πιστεύω ότι θα έπρεπε να διερευνήσουμε όλες τις επιλογές και να χρησιμοποιήσουμε όλα τα νομικά μέσα και τα μέσα επιβολής που είναι στη διάθεσή μας στο πλαίσιο των συνθηκών» ανέφερε ο Μισέλ στην επιστολή του.

Οι κανόνες της ΕΕ ως προς την παρακολούθηση και την αδειοδότηση για εξαγωγές εμβολίων για την Covid-19 θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μπλοκάρισμα εξαγωγών εάν παραβιάζονται υπάρχοντα συμβόλαια μεταξύ του κατασκευαστή και της ΕΕ, είπε αξιωματούχος της Ένωσης. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα κριτήρια με βάση τα οποία θα αξιολογούνται τέτοιες εξαγωγές την Παρασκευή.

Υπό τα «πυρά» της ΕΕ, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, είπε ότι η ΕΕ καθυστέρησε να κλείσει συμβόλαιο, οπότε η εταιρεία δεν είχε αρκετό χρόνο για να λύσει τα προβλήματα παραγωγής σε ένα εργοστάσιο εμβολίων από συνεργάτη στο Βέλγιο. Η Βρετανία, τόνισε πως οι παραδόσεις στην ίδια πρέπει να τηρηθούν. «Νομίζω πως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι προμήθειες εμβολίου που έχουν αγοραστεί και πληρωθεί, που έχουν αποκτηθεί για αυτούς στο Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει να παραδοθούν» είπε ο Μάικλ Γκόουβ, υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εμπόδιζε την AstraZeneca να εκτρέψει προμήθειες εμβολίου από τη Βρετανία στην ΕΕ, ο Γκόουβ είπε ότι το κρίσιμο είναι η Βρετανία να λάβει τις παραγγελίες της όπως είχε σχεδιαστεί και εγκαίρως.

Το ταχύτερο πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών στην ιστορία δημιουργεί εντάσεις ανά τον κόσμο, καθώς μεγάλες δυνάμεις αγοράζουν μαζικά δόσεις και φτωχότερες χώρες προσπαθούν να κινηθούν σε ένα οικονομικό και διπλωματικό «ναρκοπέδιο» για να συγκεντρώσουν οποιεσδήποτε προμήθειες απομένουν.

Ο ΕΜΑ αποφασίζει για το εμβόλιο της Astrazeneca – Γερμανικό «όχι» για χορήγηση στους άνω των 65

Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων για την έγκριση του εμβολίου της AstraZeneca.

Ωστόσο, την Πέμπτη οι γερμανικές αρχές συνέστησαν και επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Σε ανακοίνωση της μόνιμης επιτροπής εμβολίων του Ινστιτούτου Robert Koch, της κύριας υπηρεσίας δημόσιας υγείας της Γερμανίας, αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα προς το παρόν, για να εξακριβωθεί πόσο αποτελεσματικός είναι ο εμβολιασμός άνω των 65 ετών». Για το λόγο αυτό, η επιτροπή συνέστησε να χρησιμοποιείται μόνο για άτομα ηλικίας 18 έως 64 ετών.

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία υπερασπίστηκε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα άτομα άνω των 65 ετών, διαψεύδοντας τις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης και επιμένοντας ότι η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται στο 100%!

Προς υπεράσπιση της εταιρείας και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της έσπευσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. Ο Μπόρις Τζόνσον επέμεινε ότι το εμβόλιο AstraZeneca λειτουργεί σε όλες τις ηλικίες και σημείωσε ότι δεν ανησυχεί για τα νέα από τη Γερμανία επειδή ο MHRA [ο βρετανικός «ΕΟΦ»] και οι δικές μας αρχές έχουν καταστήσει σαφές ότι πιστεύουν ότι το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca είναι πολύ καλό και αποτελεσματικό και παρέχει υψηλό βαθμό προστασίας μετά από μία και ακόμη περισσότερο μετά από δύο δόσεις».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι ο MHRA έχει καταλήξει ότι το εμβόλιο «παρέχει καλή ανοσολογική απόκριση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες». «Άρα δεν συμφωνώ με αυτά» πρόσθεσε αναφερόμενος στα γερμανικά συμπεράσματα.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme