Σάλος στην Ολλανδία με το σκάνδαλο των επιδομάτων – Παραιτείται η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε

Σάλος στην Ολλανδία με το σκάνδαλο των επιδομάτων – Παραιτείται η κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου γενικές εκλογές στη χώρα δεν θα μετατεθούν πιο νωρίς υπό το βάρος των εξελίξεων.

Η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε θα υποβάλει την παραίτησή της μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το σκάνδαλο των επιδομάτων που συνταράσσει τις τελευταίες ημέρες της χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι προγραμματισμένες για τις 17 Μαρτίου γενικές εκλογές στη χώρα δεν θα μετατεθούν πιο νωρίς υπό το βάρος των εξελίξεων.

Το σκάνδαλο των επιδομάτων

Στο πλαίσιο του σκανδάλου, υψηλόβαθμοι εφοριακοί κατηγόρησαν αδίκως χιλιάδες γονείς για απάτη, καταποντίζοντας πολλές οικογένειες στο χρέος, αφού τους ζήτησαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων που είχαν λάβει.

Ο αρχηγός του κόμματος των Εργατικών, της ολλανδικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λόντεβικ Άσερ, που ήταν υπουργός κοινωνικής πολιτικής στην προηγούμενη κυβέρνηση, παραιτήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης την Πέμπτη, αρνούμενος ότι γνώριζε πως η φορολογική αρχή «κυνηγούσε αδίκως χιλιάδες οικογένειες», όμως παραδεχόμενος ότι ένα αποτυχημένο σύστημα είχε «μετατρέψει την κυβέρνηση σε εχθρό των ίδιων της των πολιτών».

Η έκθεση που φέρει τον τίτλο Αδικία Άνευ Προηγουμένου, δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα μετά από έρευνα για το σκάνδαλο που σχετιζόταν με τα επιδόματα τέκνων, στο πλαίσιο της οποία ανακρίθηκαν δημόσια αξιωματούχοι, σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας μέχρι τον –και συμπεριλαμβανομένου του- Ρούτε.

Απέδειξε ότι «παραβιάστηκαν θεμελιώδεις αρχές της νομοθεσίας» από την ολλανδική φορολογική αρχή, με τις έρευνες για απάτη εις βάρος οικογενειών να έχουν προκληθεί από «κάτι τόσο απλό όσο ένα διοικητικό λάθος, χωρίς κακή πρόθεση».

Ο επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής, Κρις βαν Νταμ, αποκάλεσε το σύστημα «μια μαζική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας δεν υπήρχε περιθώριο για εξαιρέσεις», μέσω της οποίας περίπου 20.000 οικογένειες βρέθηκαν να δικάζονται για απάτη, ενώ κλήθηκαν να επιστρέψουν τα επιδόματα τέκνων, χωρίς να έχουν το δικαίωμα υποβολής έφεσης στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 2012.

Ορισμένοι έφτασαν στο χείλος της χρεοκοπίας ή αναγκάστηκαν να μετακομίσουν εξαιτίας άδικων απαιτήσεων για καταβολή δεκάδων χιλιάδων ευρώ, τη στιγμή που η υποτιθέμενη απάτη στοιχειοθετούνταν από λεπτομέρειες, όπως η λανθασμένη συμπλήρωση μιας αίτησης ή η απουσία μιας υπογραφής. Αρκετά ζευγάρια χώρισαν εξαιτίας των πιέσεων.

Υπουργοί, βουλευτές, δημόσιοι υπάλληλοι και δικαστές φέρουν μερίδιο ευθύνης για την υπόθεση, καταλήγει η έκθεση, που προτείνει «όλοι στον κρατικό μηχανισμό να αναρωτηθούν πώς θα αποτραπεί η επανάληψη ενός τέτοιου συμβάντος».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme