Γεραπετρίτης στον Alpha 98,9: Ματώνουμε ως οικονομία – Προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς – Κουπόνια σε ευάλωτες ομάδες

Γεραπετρίτης στον Alpha 98,9: Ματώνουμε ως οικονομία – Προσεκτικό άνοιγμα της αγοράς – Κουπόνια σε ευάλωτες ομάδες

Μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης και τα εμβόλια

Η προληπτική πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας αποδίδει καρπούς, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τόνισε ότι κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει στην Ελλάδα τρία δισ. ευρώ. Μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ» με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο για την επόμενη μέρα της πανδημίας, το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς και των υπολοίπων βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και για τα εμβόλια, επισημαίνοντας ότι πρόθεση είναι ο αριθμός των εμβολιασμών να αυξηθεί σταδιακά, με στόχο τους 30.000 ημερησίως, ώστε να έχει δημιουργηθεί τείχος ανοσίας πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αναφορικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα της αγοράς, τόνισε ότι «το σχέδιο είναι να υπάρχει μέθοδος και διαδικασία. Στην Ευρώπη εν μέσω τρίτου κύματος, αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα, που βρίσκονται σε κατάσταση που μόνο ικανοποιητική δεν τη λες».

Τόνισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι το σταδιακό, μετρημένο και προσεκτικό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας «και το μετράμε βδομάδα-βδομάδα».

Ξεκαθάρισε ότι στην εξίσωση μπαίνει και η οικονομία, καθώς «Δεν έχουμε απεριόριστες δυνατότητες. Κάθε μήνας κλειστής οικονομίας κοστίζει στη χώρα 3 δισ. ευρώ. Για να έχουμε καλή υγειονομική κατάσταση, ματώνουμε ως χώρα».

Σχετικά με το λιανεμπόριο, τόνισε ότι τo click away δεν προκάλεσε καμία ουσιαστική επιβάρυνση στα υγειονομικά δεδομένα, «άρα θεωρώ ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει. Για μεγαλύτερο άνοιγμα περιμένουμε τις εισηγήσεις της επιτροπής».

«Επιλογή μας είναι το σταδιακό άνοιγμα. Διάθεσή μας είναι να υπάρξει άνοιγμα του λιανεμπορίου με όρους που θα εισηγηθεί η επιτροπή και στο εγγύς μέλλον να ανοίξουμε και τα σχολεία», τόνισε.
Αναφορικά με την πρόταση να διατεθούν κουπόνια σε ευάλωτες ομάδες, όπως ΑμΕΑ και ηλικιωμένους άνω των 85 ετών, προκειμένου να ενισχυθούν οικονομικά οι οδηγοί ταξί, που θα αναλάβουν τη μεταφορά των παραπάνω στα εμβολιαστικά κέντρα, ο υπουργός αντέδρασε θετικά, τονίζοντας ότι θα το εξετάσει.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί το 0,6% του πληθυσμού, χαρακτηρίζοντας «αντικειμενικά μικρό» αυτό το ποσοστό, ωστόσο, όπως είπε, είναι υπερδιπλάσιο από το ποσοστό ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία.

Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή τα επιβεβαιωμένα ραντεβού για εμβολιασμό φθάνουν τις 110.000 και υπογράμμισε ότι σταδιακά και αναλογικά με τις προμήθειες εμβολίων, θα ανοίγουν νέα εμβολιαστικά κέντρα.

«Μέσα στον Ιανουάριο θα έχουμε 450.000 δόσεις. Τον Φεβρουάριο 1,7 εκατ. και τον Απρίλιο θα έχουμε φθάσει τα 7 εκατ. Με βάση τη ροή που θα έχουμε, το καλοκαίρι θα εμβολιαστεί κρίσιμη μάζα του πληθυσμού, ώστε να έχει δημιουργηθεί τείχος προστασίας (60-65%)», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στόχος, όπως είπε, είναι να υπάρχει τέτοια ροή προμηθειών, ώστε να γίνει πλήρη ανάπτυξη 1.000 εμβολιαστικών κέντρων, που θα φθάσουν τους 30.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ώστε να ξεκινήσει με ασφάλεια η νέα τουριστική σεζόν.

Χαρακτήρισε «ευτράπελη» την κριτική που ασκείται αναφορικά με τον αριθμό των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν τονίζοντας ότι εφόσον δεν υπάρχουν τόσο πολλά εμβόλια, δεν υπάρχει λόγος να επιβαρυνθεί το σύστημα.

Αποκάλυψε ότι θα υπάρξει συγκεκριμένος κατάλογος ευαλωτότητας και «Δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε ένα εκατοστό».

Ξεκαθάρισε ότι η άρση των μέτρων θα είναι οριζόντια, με εξαίρεση τις κόκκινες περιοχές, ενώ λέει όχι στη λογική να ανοίξουν οι πράσινες περιοχές, π.χ. νησιά χωρίς επιβεβαιωμένα κρούσματα, φέρνοντας ως παράδειγμα την Κάλυμνο που από πράσινη έγινε κόκκινη μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

«Η προδιάθεσή μας είναι να υπάρχει ενιαία διαχείριση της χώρας. Χώρες που επέλεξαν διαφοροποιημένη γεωγραφικά διαχείριση, δεν πήγαν καλά. Είναι εύκολη η μετάπτωση από μια καθαρή σε μια προβληματική περιοχή», υπογράμμισε.

Μιλώντας για το εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης των ΕΔ, είπε: «Εκτιμούμε ότι τον Ιούλιο θα γίνουν οι πρώτες παραδόσεις αεροσκαφών Rafale και το 2022 θα έρθουν τα νέα αεροσκάφη, ενώ βρισκόμαστε σε αναζήτηση και για τις φρεγάτες και θα γίνει σταδιακή ενίσχυση του προσωπικού, στο μέτρο που μας επιστρέπουν τα δημοσιονομικά».

Αναφερόμενος στον πρόσφατο ανασχηματισμό και την παραμονή του Χάρη Θεοχάρη σην ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού, τόνισε: «Υπήρχε μια διάχυτη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του υπουργού, αλλά τα δεδομένα είναι τα εξής: το 2020 η Ελλάδα είχε καλύτερη θέση μεταξύ όλων των ανταγωνιστικών χωρών της Ευρώπης, διατηρώντας το 40% της πίτας».

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme