Φλερτ Ερντογάν με Μέρκελ εν αναμονή του Μπάιντεν – Φοβάται ντόμινο κυρώσεων και παίζει κρυφτό με τις διερευνητικές – Άφαντος ο γαμπρός

Φλερτ Ερντογάν με Μέρκελ εν αναμονή του Μπάιντεν – Φοβάται ντόμινο κυρώσεων και παίζει κρυφτό με τις διερευνητικές – Άφαντος ο γαμπρός

Θορυβημένος ο σουλτάνος από τις αμερικανικές κυρώσεις, επιχειρεί να χτίσει μέτωπο συμμαχιών εντός της ΕΕ και έχει το βλέμμα στραμμένο στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Γιατί ξαναθυμήθηκε τις διερευνητικές με την Ελλάδα.

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ουάσινγκτον και την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά το τηλεφώνημα που έκανε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλεπικοινώνησε και με την Γερμανίδα καγκελάριο προκειμένου να της μεταφέρει το νέο μήνυμα που έχει επιστρατεύσει, αυτό της νέας σελίδας που θέλει να ανοίξει στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

Οι αμερικανικές κυρώσεις με την υπογραφή Πομπέο για τους S-400 που επιφέρουν πλήγμα στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και τις εξαγωγές της σε πολεμικό εξοπλισμό σε τρίτες χώρες, γεγονός που επηρεάζει την εύθραυστη οικονομία της και αποδυναμώνει την εθνική αμυντική βιομηχανία, έχουν θορυβήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Είναι ξεκάθαρο ότι φοβάται ντόμινο κυρώσεων, παρά το γεγονός ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου έπεσε στα μαλακά. Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν ήταν «ασπιρίνες».

Εάν όμως ο Τζο Μπάιντεν στείλει αυστηρό μήνυμα, αρνούμενος να ανακαλέσει τις κυρώσεις, θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και η ΕΕ στο ραντεβού του Μαρτίου όταν θα ξανασυζητήσουν οι «27» το πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και σε ό,τι αφορά στην τελωνειακή ένωση και τις ευρύτερες εμπορικές σχέσεις των κρατών – μελών με την Τουρκία. Δεν μπορεί να συνεχίσει να στρουθοκαμηλίζει εάν Ερντογάν δεν έχει κάνει πραγματικά βήματα επιδείξης καλής θέλησης και προχωρά σε μονομερείς ενέργειες ξαναστέλνοντας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis ή ανεβάζοντας την ένταση με προκλητικές δηλώσεις και παράνομες διεκδικήσεις.

Μέτωπο συμμαχιών

Ένα μέτωπο συμμαχιών εντός της ΕΕ επιχειρεί να χτίσει ο Ερντογάν προσεταιρίζοντας τις χώρες που πήραν θέση κατά των κυρώσεων. Αν και λήγει η γερμανική προεδρία στις 31 Δεκεμβρίου και για το πρώτο εξάμηνο του 2021 την σκυτάλη παίρνει η Πορτογαλία, το Βερολίνο θα συνεχίζει να ασκεί ηγετικό ρόλο. Μπορεί να απέτυχε σε όλους τους στόχους που είχε θέσει η Ανγκέλα Μέρκελ ως προτεραιότητες της. Οι αποφάσεις όμως στην ΕΕ παίρνονται με ομοφωνία, η φωνή του Βερολίνου θα είναι ηχηρή μαζί και με τις χώρες που είτε κινούνται στην ίδια γραμμή κατά των κυρώσεων στην Τουρκία είτε απλώς ανήκουν στη γερμανική σφαίρα επιρροής.

Η Μέρκελ είναι «έντιμη συνομιλήτρια» όπως την αποκάλεσε ο Ερντογάν. Είναι τοις πάσι γνωστό όμως ότι την πάτησε μαζί του διότι στις παρεμβάσεις που επιχείρησε να κάνει στην ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι, άλλα της υποσχέθηκε και άλλα έκανε. Οι σχέσεις τους πάγωσαν. Αλλά και πριν τη σύνοδο του Δεκεμβρίου η Μέρκελ αν και μίλησε για προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, επισήμανε ότι χρειάζεται τον θαυμασμό μας διότι φιλοξενεί 4 εκατομμύρια μεταναστών και προσφύγων στα εδάφη της.

Το υπογάστριο της Γερμανίας χτυπάει ο Ερντογάν. Ζήτησε από τη Μέρκελ μαζί με τη «νέα σελίδα» στις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και επικαιροποίηση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία πάντα συνοδεύεται από επιπλέον οικονομικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Το μεταναστευτικό είναι το «κλειδί» για μια θετική ατζέντα των ευρωτουρκικών σχέσεων όπως επισήμανε στην Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου χτύπησε με ανάρτηση στο Twitter συνεχίζοντας τον κλεφτοπόλεμο με τις διερευνητικές. Έγραψε ότι «θέλει να του δώσει μία φιλική συμβουλή».
Να «σταματήσει να ζητά βοήθεια από άλλους προσβάλλοντας την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».
Εύχεται μάλιστα το 2021 να είναι η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά».

 

Υπό διερεύνηση οι διερευνητικες

Όπως κάθε φορά που στριμώχνεται ο σουλτάνος έτσι και τώρα ξαναθυμήθηκε τις διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, τις οποίες ενθάρρυνε και η Σύνοδος Κορυφής. Κατηγόρησε όμως την Αθήνα ότι με “διάφορα προσχήματα” εκείνη είναι που αποφεύγει το διάλογο.

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι μονίμως στο στόχαστρο του. Κατά την πάγια τακτική του τις αποκαλεί «κακομαθημένα παιδιά» της ΕΕ, που κάνουν προβοκάτσιες κλπ. Πιο κομψά το επανέλαβε και στην Μέρκελ.

«Χάθηκαν δυο ολόκληρα χρονιά στις σχέσεις με τις Βρυξέλλες λόγω των απαιτήσεων για τα στενά συμφέροντα κάποιων χωρών της ΕΕ” τόνισε δείχνοντας την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ναι υπό έναν όρο

«Η Αθήνα αναμένει μία ημερομηνία από την ‘Αγκυρα αλλά η τελευταία θέλει μάλλον να είναι σίγουρη ότι δεν θα εισπράξει μία άρνηση», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στο «Βήμα». «Αυτή δεν θα υπάρξει, εφόσον το κλίμα είναι κατάλληλο, το Ορούτς Ρέις “δεν κόβει βόλτες” και θα έχουμε μία σταθερότητα, όχι κινήσεις τακτικής» τόνισε. Με την συνεχή επίκληση του αιτήματος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, θεωρεί ότι η ‘Αγκυρα δείχνει να επιθυμεί εκ των προτέρων διεύρυνση της ατζέντας. «Αυτό δεν θα γίνει δεκτό» τόνισε ο κ. Δένδιας. «Καμία τρίτη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας δεν έχει θέσει τέτοιο ζήτημα» συνέχισε. Η Αθήνα μία και μόνη διαφορά αναγνωρίζει, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας. Εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία να ακολουθήσει προσφυγή στην Χάγη με την δέσμευση και των δύο χωρών να αποδεχθούν την οποιαδήποτε απόφαση της.

Η τουρκική ζημιά από τις αμερικανικές κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, υπολογίζεται γύρω στο 1,4 δις ευρώ για τα ελικόπτερα που επρόκειτο να εξάγει στο Πακιστάν αλλά λείπουν σημαντικά κομμάτια του εξοπλισμού τους και σε πάνω από 12 δις ευρώ εκτιμάται η ζημιά από την εξαίρεση της Τουρκίας από την συμπαραγωγή των F35.

Οικογενειακός πονοκέφαλος

Η κακή κατάσταση της τουρκικής οικονομίας έχει και οικογενειακή διάσταση. Ο πάλαι ποτέ αγαπημένος γαμπρός του Τούρκου προέδρου Αλ Μπαϊράκ είναι εξαφανισμένος από προσώπου γης. Μετά την παραίτησή του από υπουργός Οικονομικών, την οποία ανακοίνωσε στο Instagram και το ξύλο που έπαιξαν με τον διάδοχο του, έξω από το Σαράι του Ερντογάν, οι φήμες τον ήθελαν να αποχωρεί για μόνιμη εγκατάσταση στο Λονδίνο. Έσβησε όλους τους λογαριασμούς του στα social media. Αν και έχει τρία παιδιά με την κόρη του Ερντογάν, φερόταν να την απατά, γεγονός που επιδείνωσε τις σχέσεις με τον πεθερό του. Το μείζον θέμα όμως ήταν η κατρακύλα της τουρκικής οικονομίας.

Η οικογένεια του Μπαϊράκ έχει την ιδιοκτησία του φιλοκυβερνητικού ομίλου με ναυαρχίδα την «Γενί Σαφάκ». Το όνομα του γαμπρού εμπλέκεται σε σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων ευρώ με λαθρεμπόριο χρυσού και σπάσιμο του εμπάργκο του Ιράν.

Οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν πάγωσαν τις έρευνες της αμερικανικής δικαιοσύνης.  Με την αποχώρηση του Τραμπ όμως από τον Λευκό Οίκο, όλα μπορεί να ξανανοίξουν. «Εάν μείνει ακάλυπτος ο γαμπρός δεν θα πέσει μόνος», όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές με τις οποίες συνομίλησε στο Newpost. «Είναι σκληρό καρύδι, κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις εξελίξεις» τόνισε.

Πηγή: newpost.gr

Post Author: newzme